Doar un singur parinte are dreptul la concediu pentru crestere si ingrijire copil.
Mama,neavand serviciu,se poate ocupa de acesta,in timp ce angajatul dvs.va veni la munca si va lua salariul intreg.
De fapt,nu vad care este logica angajatului dvs,caruia i s-ar diminua veniturile la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni,in loc sa beneficieze de salariul intreg,cu atat mai mult cu cat este vorba despre un copil si intotdeauna , este nevoie de venituri suplimentare,nu de venituri diminuate in astfel de situatii.
Ar mai fi varianta ca sotia sa se angajeze dupa nastere si ramana sotul in concediu.
1. Art. 8 (1) din OUG 111/2010 prevede : De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
2. b]Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
3. Tatal copilului poate opta pentru stimulentul de insertie fara a mai intra in CCC. In acest caz, pe langa salariu va mai primi suma de 500 lei , plus alocatia de stat de 200 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.