avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asociat Unic strain decedat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asociat Unic strain decedat

Buna ziua,

Am o speta destul de complicata si as dori ca cineva de specialitate sa ma ajute daca stie si poate.
O societate comerciala Romaneasca (SRL) cu capital integral strain si Asociat Unic strain
(asociatul unic este societate comerciala, din Germania) se confrunta cu urmatoarea problema.
Asociatul unic a fost dizolvat acum aprox. un an de zile si noi inca prestam niste servicii pentru asazisii proprietari. Acestia au lichidat insa aceasta societate care "este" asociatul nostru unic. Din pacate ce ceva timp nu ne mai prea incasam banii la timp si avem probleme financiare serioase. mai suntem inca 5 angajati .
Am cerut in instanta dizolvarea deoarece nu mai avem asociat unic.Avem hotarirea de dizolvare favorabila si acum asteptam sa ni se comunice.
Intrebarea 1. in momentul in care primim hotarirea se pot desface contractele de munca? cu ce articol? sau trebuie sa asteptam sa ramina definitiva? Parerea mea este ca degeaba asteptam sa ramina definitiva ( adica 30 de zile) ca asociatul unic tot asa este adica "mort" si problema este ca se genereaza plati catre Bugetul de stat pina in momentul in care se desfac contractele de munca.
Intrebarea 2. Daca ramin datorii catre bugetul de stat ce se intimpla? cine raspunde?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Vasilica2003 , utilizator 15:59, 7 Iulie 2014
Intrebarea 1. in momentul in care primim hotarirea se pot desface contractele de munca? cu ce articol? sau trebuie sa asteptam sa ramina definitiva? Parerea mea este ca degeaba asteptam sa ramina definitiva ( adica 30 de zile) ca asociatul unic tot asa este adica "mort" si problema este ca se genereaza plati catre Bugetul de stat pina in momentul in care se desfac contractele de munca.

Incetarea c.i.m. are loc de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.

Data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii = data radierii din reg. comertului


Intrebarea 2. Daca ramin datorii catre bugetul de stat ce se intimpla? cine raspunde?

Nu s-a numit niciun lichidator judiciar?

Referitor la intrebarea 1. da, sunt de acord, dar eu de unde platesc salariile daca nu am bani? Si problema e ca genereaza si contributii la bugetele de stat!
2. Nu e cazul sa se numeasca lichidator deoarece pina in prezent sunt achitate la zi datoriile catre bugete.

alta intrebare, daca ma puteti ajuta, Pot desfiinta posturile ca sa nu se mai genereze datorii la bugete? daca da, cit de repede si cu ce articol?
Va multumesc.
Da, puteti concedia salariatii in baza art.65 alinl.1C.mun.
Va multumesc de ajutor dl. Freelis, dar trebuie sa respect un preaviz sau cum se procedeaza ca nu se dau detalii in art.65 alin. 1. Ma puteti ajuta cu un model de decizie?

Mersi frumos!
In acest caz, preavizul este de 15 zile lucratoare.

art.86 din Legea nr.85/2006:
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile
ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Unitatea ____________________________________
Sediul _____________________________________
C.U.I. ________________________

DECIZIE DE CONCEDIERE
Nr. _______ din _____________


Subsemnatul (a) __________________________________________________, reprezentant legal al _____________________________________, în calitate de ___________________________, în baza dispoziţiilor statutului societăţii,

Având în vedere desfiinţarea locului de muncă (1) __________________, ca urmare a (2) _______

În temeiul prevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii,

DECID

1. Contractul individual de muncă al d-lui (d-nei) ____________________________, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi cu nr. _______/___________ şi în registrul general de evidenţă a salariaţilor cu nr. _______/___________, încetează la data ____________, dată la care expiră preavizul de (3)____ zile lucrătoare, acordat conform art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

2. Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt următoarele: (4) ________________________________________________________________________________

3. Corespunzător pregătirii profesionale şi capacităţii dumneavoastră de muncă, în cadrul unităţii sunt disponibile următoarele locuri de muncă (5):_________________________. Aşteptăm exprimarea expresă a opţiunii dumneavoastră, până la data (6) ______________ .

4. Decizia produce efecte de la data comunicării.

5. Împotriva prezentei decizii de concediere, salariatul se poate adresa cu contestaţie la (7) Tribunalul ..............................., în termen de 45 de zile calendaristice de la comunicare.

Conducătorul unităţii (8): Numele şi prenumele ________________________________

Funcţia __________________________

Semnătura _______________________

Salariatul (a)____________________________ am primit un exemplar astăzi ________, semnătura _______.


Observatii:
1 Se va indica denumirea locului de muncă aşa cum rezultă din organigrama unităţii, înscris în contractul individual de muncă, cu precizarea exactă a localizării acestuia (atelier, birou, compartiment, serviciu, secţie, departament etc).

2 Se va preciza situaţia concretă care a determinat desfiinţarea acestui loc de muncă: dificultăţi economice, transformări tehnologice, reorganizarea activităţii.

3 Se va preciza numărul de zile de preaviz, cel puţin 20 zile lucrătoare, stabilite la încheierea contractului individual de muncă.

4 În cazul concedierii colective se vor indica criteriile de stabilire a ordinii de prioritate la concediere, potrivit legii sau contractului colectiv de muncă.

5 Se vor preciza locurile de muncă disponibile iar în situaţia în care angajatorul nu dispune de acestea, se va preciza modalitatea în care a fost solicitat sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă şi răspunsul acestei instituţii.

6 Se va avea în vedere respectarea termenului de cel puţin 3 zile lucrătoare de la comunicare.

7 Instanţa competentă cu judecarea conflictelor de muncă este Tribunalul în a cărui circumscripţie salariatul (reclamantul) îşi are domiciliul sau locul de munca
8 Persoana care reprezintă legal unitatea şi care conform statutului are dreptul să angajeze şi să concedieze personalul. Se va aplica ştampila unităţii.

NOTÃ: Neincluderea în conţinutul deciziei de concediere, a vreunui element din cele prezentate mai sus şi/sau nerespectarea procedurii de concediere prevăzută de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, articolele 58 - 75, poate atrage nulitatea absolută a deciziei şi plata unor despăgubiri.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

La concedierea conf.art.65 alin1 se face mai intai o notificare catre angajat? Dani@ Dani@ Daca firma este in curs de lichidare ce trebuie sa fac pentru a incheia CIM al angajatilor?Notificare cum ca se dizolva firma si apoi decizie de concediere ... (vezi toată discuția)
Lichidare firma razv6 razv6 Lucrez intr-o firma care urmeaza sa inceapa procesul de lichidare voluntara. Pana la acest moment, a fost intocmita hotararea AGA pentru dizolvare si a fost ... (vezi toată discuția)
Preaviz fc de conducere ContSters157367 ContSters157367 Buna dimineata, Preavizul pentru functiile de conducere, in cazul insolventei Angajatorului, poate fi diminuat la 15 zile desi in CIM este prevazut un termen ... (vezi toată discuția)