Referitor la intrebarea 1. da, sunt de acord, dar eu de unde platesc salariile daca nu am bani? Si problema e ca genereaza si contributii la bugetele de stat!
2. Nu e cazul sa se numeasca lichidator deoarece pina in prezent sunt achitate la zi datoriile catre bugete.
alta intrebare, daca ma puteti ajuta, Pot desfiinta posturile ca sa nu se mai genereze datorii la bugete? daca da, cit de repede si cu ce articol?
Va multumesc.
In acest caz, preavizul este de 15 zile lucratoare.
art.86 din Legea nr.85/2006:
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile
ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Unitatea ____________________________________
Sediul _____________________________________
C.U.I. ________________________
DECIZIE DE CONCEDIERE
Nr. _______ din _____________
Subsemnatul (a) __________________________________________________, reprezentant legal al _____________________________________, în calitate de ___________________________, în baza dispoziţiilor statutului societăţii,
Având în vedere desfiinţarea locului de muncă (1) __________________, ca urmare a (2) _______
În temeiul prevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii,
DECID
1. Contractul individual de muncă al d-lui (d-nei) ____________________________, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi cu nr. _______/___________ şi în registrul general de evidenţă a salariaţilor cu nr. _______/___________, încetează la data ____________, dată la care expiră preavizul de (3)____ zile lucrătoare, acordat conform art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
2. Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt următoarele: (4) ________________________________________________________________________________
3. Corespunzător pregătirii profesionale şi capacităţii dumneavoastră de muncă, în cadrul unităţii sunt disponibile următoarele locuri de muncă (5):_________________________. Aşteptăm exprimarea expresă a opţiunii dumneavoastră, până la data (6) ______________ .
4. Decizia produce efecte de la data comunicării.
5. Împotriva prezentei decizii de concediere, salariatul se poate adresa cu contestaţie la (7) Tribunalul ..............................., în termen de 45 de zile calendaristice de la comunicare.
Conducătorul unităţii (8): Numele şi prenumele ________________________________
Funcţia __________________________
Semnătura _______________________
Salariatul (a)____________________________ am primit un exemplar astăzi ________, semnătura _______.
Observatii:
1 Se va indica denumirea locului de muncă aşa cum rezultă din organigrama unităţii, înscris în contractul individual de muncă, cu precizarea exactă a localizării acestuia (atelier, birou, compartiment, serviciu, secţie, departament etc).
2 Se va preciza situaţia concretă care a determinat desfiinţarea acestui loc de muncă: dificultăţi economice, transformări tehnologice, reorganizarea activităţii.
3 Se va preciza numărul de zile de preaviz, cel puţin 20 zile lucrătoare, stabilite la încheierea contractului individual de muncă.
4 În cazul concedierii colective se vor indica criteriile de stabilire a ordinii de prioritate la concediere, potrivit legii sau contractului colectiv de muncă.
5 Se vor preciza locurile de muncă disponibile iar în situaţia în care angajatorul nu dispune de acestea, se va preciza modalitatea în care a fost solicitat sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă şi răspunsul acestei instituţii.
6 Se va avea în vedere respectarea termenului de cel puţin 3 zile lucrătoare de la comunicare.
7 Instanţa competentă cu judecarea conflictelor de muncă este Tribunalul în a cărui circumscripţie salariatul (reclamantul) îşi are domiciliul sau locul de munca
8 Persoana care reprezintă legal unitatea şi care conform statutului are dreptul să angajeze şi să concedieze personalul. Se va aplica ştampila unităţii.
NOTÃ: Neincluderea în conţinutul deciziei de concediere, a vreunui element din cele prezentate mai sus şi/sau nerespectarea procedurii de concediere prevăzută de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, articolele 58 - 75, poate atrage nulitatea absolută a deciziei şi plata unor despăgubiri.