Incercati mai intai o discutie amiabila cu fostul sot,in care sa-i argumentati motivele care va indeamna sa doriti sa parasiti Brasovul.
Inteleg ca in hotararea judecatoreasca,aveti custodie comuna,iar copilul are domiciliul la dvs.,dar nu vi se da dreptul sa va schimbati unilateral locuinta in alta localitate.Aceasta este o decizie cu implicatii majore in cresterea si educarea copilului ,precum si in relatia sa cu ambii parinti.Totusi,puteti incerca o mediere in acest sens daca vi se pare esential sa va mutati,iar daca nu reusiti acest lucru,aduceti la cunostinta Instantei de Tutela intentiile pe care le aveti ,pentru ca aceasta,prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna ceea ce va fi in interesul copilului.
497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Dvs va puteti muta linistita cu copilul.. ori ca apelati dvs la instanta ori tatal, oricum va asteapta un proces.
O mentiune insa: nu aveti incredintat copilul ci exercitati autoritatea parinteasca in comun cu tatal.
Mutarea nu va afecta custodia (adica forma de exercitare a autoritatii parintesti), care e comuna, ci cel mult poate afecta stabilirea domiciliul copilului.
Dar daca voi fi mutata in interes de serviciu ,tot prin proces imi pot schimba domiciliul?
Dvs va puteti schimba domiciliul fara nici un proces.
Copilul insa are doi parinti si ei trebuie sa cada de acord asupra deciziilor in ceea ce il privesc. Atunci cand nu cad de acord ei pot apela la instantele de judecata.
Discutati cu tatal despre schimbarile din viata dvs si de felul in care acestea in afecteaza pe el - adica programul de relatii personale, implicarea lui in educatia copilului, accesul lui la medicul copilului, etc - propuneti o varianta de functionare.
De mutat, va veti muta, din ce povestiti dvs ca sunt relatiile cu tatal probabil veti avea si un proces. Procesul respectiv nu va fi in legatura cu faptul ca ati incalcat legea. Pentru incalcat legea va cauta politia, nu va cheama tatal la tribunal.
Cata vreme ii spuneti unde va mutati si nu-l impiedicati sa-si vada copilul sunteti in limitele legale.
Ganditi-va mai mult la cum se vor desfasura relatiile dintre copil si tata pe viitor si mai putin la ce ameninta tatal.