avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu mama dupa incredintarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu mama dupa incredintarea minorului

Buna ziua,doresc o lamurile din partea dumneavoastra:prin hotarare judecatoreasca mi s-a incredintat copilul minor in varsta de 6 ani,custodie comuna cu domiciliul copilului la mama.In acea perioada aveam domiciliul in Brasov,ulterior nu mai pot locui tot acolo,neavand pe nimeni din familia mea alaturi,imi pot schimba domiciliul in alta localitate (bine inteles,tot in tara)fara sa-mi pierd custodia copilului ? Am fost instiintata verbal ca daca plec din Brasov ma va da in judecata ca am incalcat legea.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:17, 4 Iulie 2014
Incercati mai intai o discutie amiabila cu fostul sot,in care sa-i argumentati motivele care va indeamna sa doriti sa parasiti Brasovul.
Inteleg ca in hotararea judecatoreasca,aveti custodie comuna,iar copilul are domiciliul la dvs.,dar nu vi se da dreptul sa va schimbati unilateral locuinta in alta localitate.Aceasta este o decizie cu implicatii majore in cresterea si educarea copilului ,precum si in relatia sa cu ambii parinti.Totusi,puteti incerca o mediere in acest sens daca vi se pare esential sa va mutati,iar daca nu reusiti acest lucru,aduceti la cunostinta Instantei de Tutela intentiile pe care le aveti ,pentru ca aceasta,prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna ceea ce va fi in interesul copilului.
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Dvs va puteti muta linistita cu copilul.. ori ca apelati dvs la instanta ori tatal, oricum va asteapta un proces.
O mentiune insa: nu aveti incredintat copilul ci exercitati autoritatea parinteasca in comun cu tatal.
Mutarea nu va afecta custodia (adica forma de exercitare a autoritatii parintesti), care e comuna, ci cel mult poate afecta stabilirea domiciliul copilului.


Dar daca voi fi mutata in interes de serviciu ,tot prin proces imi pot schimba domiciliul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
gi-jane2, moderator
Dvs va puteti schimba domiciliul fara nici un proces.
Copilul insa are doi parinti si ei trebuie sa cada de acord asupra deciziilor in ceea ce il privesc. Atunci cand nu cad de acord ei pot apela la instantele de judecata.
Discutati cu tatal despre schimbarile din viata dvs si de felul in care acestea in afecteaza pe el - adica programul de relatii personale, implicarea lui in educatia copilului, accesul lui la medicul copilului, etc - propuneti o varianta de functionare.
De mutat, va veti muta, din ce povestiti dvs ca sunt relatiile cu tatal probabil veti avea si un proces. Procesul respectiv nu va fi in legatura cu faptul ca ati incalcat legea. Pentru incalcat legea va cauta politia, nu va cheama tatal la tribunal.
Cata vreme ii spuneti unde va mutati si nu-l impiedicati sa-si vada copilul sunteti in limitele legale.
Ganditi-va mai mult la cum se vor desfasura relatiile dintre copil si tata pe viitor si mai putin la ce ameninta tatal.

Alte discuții în legătură

Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)
Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord dynca dynca Buna seara! Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)