avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca

Buna seara

Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns pentru urmatoarea problema?

Am contract pe perioada determinata de 2 luni.Perioada de proba 5 zile (care a trecut deja)si perioada de prezviz in caz de concediere sau demisie 20 zile.
Am urmatoarele intrebari:

In contractul de munca nu se specifica o data a platii salariului.Nu mi-am primit salariul pentru luna iunie nici pana in acest moment.
Pot demisiona fara sa imi respect perioada de preaviz folosindu-ma de faptul ca nu mi-am primit drepturile salariale?

Daca imi primesc totusi drepturile salariale, pot sa imi incetez contractul printr-o notificare?sau cu demisie fara respectare preaviz?Dar printr-o notificare?
Este egal ca in contractul de munca sa nu se mentioneze o data a platii drepturilor salariale?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 4 Iulie 2014
Salariul trebuie platit cel putin o data pe luna, la data stabilita prin contractul de munca. Chiar daca nu s-a specificat o data in CIM, trebuie platit o data pe luna oricum.
Faptul ca nu vi s-au platit drepturile salariale reprezinta o incalcare a obligatiilor de catre angajator, fapt ce va da dreptul sa demisionati fara a fi obligata sa respectati preavizul.
Este necesar sa depuneti in scris demisia.
Eu am inceput in luna iunie serviciul ...Asta inseamna ca trebuie sa-mi plateasca in iunie salariul pentru luna iunie sau in orice zi aferenta lunii iulie?
Multumesc!
@ irinuka2005

1. In practica uzitata, plata salariuluise face in luna urmatoare celei pentru care este datorat.In speta,salariul aferent lunii iunie se plateste in luna iulie.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- unei demisii fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.)
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Daca va primiti salariul,atunci nu cred ca mai sunt incidente prevederile aplicabile pentru o demisie fara preaviz.
In acest caz, puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu, oprire bun material in locul banilor miteak miteak Buna ziua, Lucrez la o firma care nu a mai platit salariile de 3 luni. Vreau sa-mi dau demisia si m-ar interesa daca pot opri laptop-ul cu conditia returnarii ... (vezi toată discuția)
Se poate depune plangere la itm in cazul in care nu se primesc drepturile salariale (comisioane) dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna ziua, Astazi pe 08.09 am fost fortata sa imi depun cererea de demisie din cauza unor neintelegeri cu anjajatorul.Desi a dorit concedierea mea nu a ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz andreeapahone andreeapahone Buna! Am si eu o intrebare. Nu mi-am primit drepturile salariale pe ultimele 2 luni si nici nu mi s-a acordat dreptul la concediu de odihna atunci cand l-am ... (vezi toată discuția)