Buna ziua.As dori sa stiu daca e posibil ca sa mi se impuna sa platesc costul unei fise de aptitudini de la medicul de medicina muncii in cazul in care am facut controlul medical pentru angajare dar am renuntat sa semnez contractul de munca cu firma respectiva datorita unor neintelegeri salariale?
In vederea angajarii de noi lucratori, firma/ angajatorul are obligatia conform Codului muncii si a Legii ssm nr. 319/ 2006 art. 13 lit.j) sa-i trimita la examinarea medicala in vederea angajarii, inainte de a se semna contractul individual de munca, trimiterea facandu-se in baza unei fise in care sunt nominalizate riscurile profesionale la care va fi expus noul angajat la locul de munca. medicul specialist de medicina muncii/ firma autorizata, cu care respectiva firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in urma efectuarii examinarii medicale emite o fisa de aptitudini pentru lucratorul care candideaza la angajare.
Toate aceste servicii se platesc de catre firma angajatoare.
Daca dvs. sunteti in posesia fisei de aptitudini (1 exemplar.) si angajatorul are celalalt exemplar, serviciul medical a fost efectuat si trebuie platit. Cum candidatul desi a efectuat examinarea medicala, pe banii posibilului angajator si ulterior a renuntat la a semna CIM/ a renuntat la angajare, costurile fiind deja platite, angajatorul trebuie sa isi recupereze banii investiti in ceva care nu s-a mai realizat din vina candidatului, pentru a putea face mentiuni in contabilitate.
Altfel zis, daca dvs. ati renuntat la semnarea CIM, dupa efectuarea examinarii medicale, trebuie sa decontati cheltuielile efectuate deja de catre firma.
In mod normal, toate aspectele legate de CIM trebuiau negociate de dvs. cu angajatorul, inainte de a va prezenta la examinarea medicala si nu dupa efectuarea acesteia.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să
asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
Codul muncii mentioneaza:
-art.27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor al.(1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
...As dori sa stiu daca e posibil ca sa mi se impuna sa platesc costul unei fise de aptitudini de la medicul de medicina muncii in cazul in care am facut controlul medical pentru angajare dar am renuntat sa semnez contractul de munca cu firma respectiva ....
Este posibil , asa ceva. Insa numai printr-o actiune in instanta puteti fi obligat la plata .
Asa cum vi s-a mentionat mai sus, doar prin instanta puteti fi obligat. Angajatorul nu era obligat sa va plateasca analizele medicale si vizita medicala la medicul de medicina muncii. Era obligatia dvs sa le achitati.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Florin Cioca, va rog, sa precizati, care este articolul de lege, pe care se intemeiaza mesajul dvs.: ".... Angajatorul nu era obligat sa va plateasca analizele medicale si vizita medicala la medicul de medicina muncii. Era obligatia dvs sa le achitati."
ART. 5 din Lg 319/2006
In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
a) lucrator - persoana angajata de către un angajator, potrivit legii, inclusiv studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de munca, cu excepţia persoanelor care prestează activităţi casnice;
....................................................................
c) alţi participanţi la procesul de munca - persoane aflate în întreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, în perioada de verificare prealabilă a aptitudinilor profesionale în vederea angajării, persoane care prestează activităţi în folosul comunităţii sau activităţi în regim de voluntariat, precum şi someri pe durata participării la o forma de pregătire profesională şi persoane care nu au contract individual de munca încheiat în forma scrisă şi pentru care se poate face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba;
Art 7 alin 6 din Lg 319/2006
(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în munca nu trebuie sa comporte în nici o situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.
Art 13 lit j din Lg 319/2006
j) sa angajeze numai persoane care, în urma examenului medical si, după caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmează sa o execute şi sa asigure controlul medical periodic si, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării;
ART. 27 alin 1 din Lg 53/2003
(1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
In concluzie, conform Lg 319/2006, anterior angajarii, o persoana nu este LUCRATOR, ci alt participant la procesul de munca, deci conform art 7 alin 6 Lg 319/2006 societatea nu e obligata sa-i suporte cheltuielile cu angajarea, inclusiv medicina muncii. Deci nu e obligata, dar poate daca doreste, insa sub rezerva reglementarilor din Codul fiscal.
Pentru a se angaja are nevoie de un certificat medical (fisa de aptitudine), deci va trebui sa-si achite singur contravaloarea analizelor si a celorlalte tarife medicale.
Conform Codului fiscal sunt cheltuieli deductibile doar cheltuielile facute in scopul obtinerii de venituri, aici intrand inclusiv chelt cu SSM pentru angajati. In acest caz, daca o persoana doreste sa se angajeze la o societate, iar aceasta ii suporta chelt cu SSM anterior angajarii si, ulterior, acea persoana nu mai semneaza CIM, acele chelt nu vor fi deductibile, intrucat persoana respectiva nu a fost angajata unitatii.
Fisa de aptitudine
OliviaG
Buna ziua,
Rog frumos daca imi puteti spune daca exista o lege care obliga angajatorul sa aiba propria fisa de aptitudine(de la medicina muncii cu care ... (vezi toată discuția)