avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Subventie APIA 2013
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Subventie APIA 2013

Buna ziua,si va rog raspuns la urmatoarea situatie. :
Pentru anul 2013 APIA nu a mai emis Decizia pentru subventia pe suprafata pana la 31.12.2013 (asa cum au procedat in anii 2011, 2012....) si Decizia are data de 17 01.2014 cu mentiunea ca este pentru campania 2013. pentru suma de 250.000 lei Din aceasta suma s-a incasat in 2013 avansul de 100.000 lei
si diferenta de 150.000 lei s-a incasat in ianuarie ,februarie .,2014.
Fiind document emis in anul 2014, toti fermierii au considerat ca suma ce se va incasa in 2014 -150.000 lei- va fi inregistrata si impozitata in anul 2014.
Acum ,inspectia fiscala zice ca trebuia inregistrata toata suma de 250.000 lei ca venituri in 2013,cu debitarea ct.4451 pentru diferenta de 150.000 lei- si impozitata.
Si au procedat la reclacularea impozitului pe profit pe anul 2013-binen-teles cu accesoriile de rigoare. Intrebandu-i ce facem cu suma incasata si inregistrata la venituri in 2014, au spus ca nu se va mai impozita ,ca la decl.101 este un rand -21 alte venituri neimpozabile- care se scad din calcul..
Problema a fost intrebata si discutata cu cei de la fisc - (nu de la control fiscal ) care au zis ca decizia fiind cu data din 2014, se impoziteaza asa cum s-au incasat sumele respectiv 100.000 in 2013 si 150.000 in 2014.
Consider ca este un abuz din partea organelor de control ca sa-si justifice actiunea cu rezultate... .Rugamintea mea este ca cei care au avut asemenea caz ( si mai mult ca sigur au fost multi fermieri abuzati in acest fel ) sa -si spuna parerea si desigur moderatorii sa precizeze cum este si legal ca in final asta conteaza - cum este legal. (parerile pot fi si mai putin legale ..) multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 10:13, 1 August 2014
Eu stiam ca in contabilitate sumele se inregistreaza in baza unui document justificativ iar dumneavoastra nu ati avut nici decizia, nici extrasul pentru suma din 2014.
Tocmai asta am sustinut si noi ca documentele justificative -respectiv Decizia APIA si extrasul de cont de la banca -sunt pe 2014 si nu le putem inregistra in 2013... dar nu au tinut cont si in RIF au justificat :subventiile se recunosc ,pe o baza sistematica,drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente, pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.... (pct.236 din Norme de aplicare CF.)
punctul 236 din ordinul 3055 de fapt.

dar nu ati reust sa justificati si altfel?

de exemplu subventia este pentru campania 2013 (asa cum a precizat in mod clar APIA) dar campania 2013 are cheltuieli angajate numai in 2013 sau se extinde si la 2014?

de exemplu daca s-a cultivat grau intr-o campanie din 2013 venitul se obtine in 2013 sau in 2014? (cand se cultiva ? cand se recolteaza?). Subventia este doar pentru a cultiva pamantul sau se poate folosi si pentru intretinerea culturii? Poate subventia a fost folosita in 2014 pentru ingrasaminte sau inlaturarea daunatorilor ...etc.

Practic singura cale de aparare era sa demonstrati ca subventiile au fost folosite pentru a compensa niste cheltuieli efectuate in 2014. Nu stiu exact pentru ce se acorda subventia primita de dumneavoastra dar daca aveti libertatea de a o folosi pentru mai multe tipuri de cheltuieli .... poate gaseati o portita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventii adrt adrt Firma are obiect de activitate fabricarea altor articole de imbracaminte, a semnat un acord pentru finanțare în baza H.G. nr.332/2014 privind instituirea ... (vezi toată discuția)
Decesul titularului neaguroxana neaguroxana Buna ziua! Am si eu o intrebare in urma cu un an tatal meu a decedat. El avea o stana (cu oi, capre, vaci) si incheiase un contract cu cei de la APIA. Timp de ... (vezi toată discuția)
Restituire subventii ajofm ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, In cazul in care trebuie sa restituim subventia primita de la ajofm pentru un absolvent, dar la care i-am desfacut CIM inainte de termen (din cauza ... (vezi toată discuția)