avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de maternitate: PFA si Angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de maternitate: PFA si Angajat

Buna ziua!

Am o nelamurire si as avea rugamintea sa ma luminati. :)
Eu sunt PFA de aproximativ 2 ani, perioada in care mi-am platit toate contributiile la stat. Luna aceasta voi renunta la PFA si ma voi angaja.
Ne dorim foarte tare un bebe si dorim sa incepem "proiectul" in luna septembrie.
Intrebarea mea este: Daca voi cotiza ca angajat doar 10-11 luni pana in momentul in care nasc dar inainte de angajare am cotizat ca si PFA, voi primi indemnizatia de maternitate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CretiuAndreea , utilizator 14:23, 6 Iulie 2014
1.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior dtaei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

3.In cazul dvs, perioada eligibila pentru a stabili cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului va fi formata din perioada in care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit in calitate de PFA + perioada in care ati realizat venituri din salarii.


Va multumesc pentru informatii si promptitudine! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru tatal acestuia vasimarian13 vasimarian13 ce conditii trebuie sa indeplineasca tatal sa obtina con cediul de crestere a copilului(pana la 2 ani)si la cat se ridica aceasta indemnizatie stiind ca are un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Lndemnizatie pentru cresterea copilului Nicu23 Nicu23 Buna ziua As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata ... (vezi toată discuția)