avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Firma in Romania administrata dintr-o tara UE?
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Firma in Romania administrata dintr-o tara UE?

Salutari,

Daca imi deschid firma in Romania (sa spunem pentru un magazin online) dar eu imi desfasor activitatea din alta tara, exista vreo clauza sau e nevoie de plata unor taxe/impozite?
Daca magazinul e strict online, conteaza de unde il administrez, atata timp cat cumparatorii sunt numai romani?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 23:15, 13 Iulie 2014
Puteti sa stati unde vreti. Daca firma e inregistrata in Romania plateste impozite aici.
sansan1 a scris:

Salutari,

Daca imi deschid firma in Romania (sa spunem pentru un magazin online) dar eu imi desfasor activitatea din alta tara, exista vreo clauza sau e nevoie de plata unor taxe/impozite?
Daca magazinul e strict online, conteaza de unde il administrez, atata timp cat cumparatorii sunt numai romani?

Multumesc


Nu stiu cum e in respectiva tara, dar daca e din UE cu siguranta au un echivalent la art. 8 din Codul Fiscal, sediul permanent. Deci va trebui sa verificati in respectiva tara legislatia privind sediul permanent si in baza activitatii d-voastra sa vedeti daca nu aveti acolo sediul permanent.

Aici aveti art 8 si normele din Codul fiscal: [ link extern ]

Mai jos este pct 19 din Normele metodologice din Codul fiscal care definesc sediul permanent in cazul e-comerciant:


19. Funcţiile centrale ale unei anumite societăţi depind de natura activităţii desfăşurate de respectiva societate. Unii furnizori de servicii internet au ca obiect de activitate operarea serverelor lor în scopul găzduirii site-urilor web sau a altor aplicaţii pentru alte societăţi. Pentru aceşti furnizori de servicii internet, operarea serverelor ce oferă servicii clienţilor reprezintă o componentă a activităţii comerciale ce nu este considerată o activitate pregătitoare sau auxiliară.

În cazul unei societăţi denumite "e-tailer" sau "e-comerciant" ce are ca activitate vânzarea de produse prin internet şi nu are ca obiect de activitate operarea serverelor, efectuarea serviciilor printr-o locaţie nu este suficientă pentru a concluziona că activităţile desfăşurate în acel loc sunt mai mult decât activităţi pregătitoare şi auxiliare. Într-o astfel de situaţie trebuie să se analizeze natura activităţilor desfăşurate din perspectiva activităţii derulate de societate. Dacă aceste activităţi sunt strict pregătitoare sau auxiliare faţă de activitatea de vânzare de produse pe internet şi locaţia este utilizată pentru a opera un server ce găzduieşte un site web care, aşa cum se întâmplă adesea, este utilizat exclusiv pentru promovare, pentru prezentarea catalogului de produse sau pentru furnizarea de informaţii potenţialilor clienţi, se aplică art. 8 alin. (4) din Codul fiscal şi locaţia nu va constitui un sediu permanent. Dacă funcţiile tipice aferente vânzării sunt realizate în acea locaţie, cum ar fi prin încheierea contractului cu clientul, procesarea plăţii şi livrarea produselor care sunt efectuate automat prin echipamentul amplasat în acel loc, aceste activităţi nu pot fi considerate strict pregătitoare sau auxiliare.


Cod fiscal: ART. 13 Contribuabili

Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:

b) persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu/mai multor sedii permanente în România; (în vigoare de la 1 iulie 2013) Norme metodologice


Eu am precizat cum ar fi daca societatea ar fi straina si s-ar considera ca are sediul permanent in Romania. Deci nu se aplica in cazul d-voastra, dar similiar e posibil sa fie in tara de unde operati/administrati afacerea.

Dar mai mult ca sigur ca activitatea nu este sediu permanent in acea tara.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege aplicabila gazduire website AlexATT AlexATT Buna seara, As dori ca sa stiu pentru urmatoarele 3 cazuri, legea din care tara se aplica pentru continutul gazduit pe un website. 1. Website-ul este ... (vezi toată discuția)
Sfat infiintare firma in romania ionca ionca Buna ziua, am dubla cetatenie (romana si germana) si locuiesc in germania. Am in Germania o firma sa spun in mare \"prestari servicii\", si as dori sa deschid ... (vezi toată discuția)
Sediu permanent? ElenaRota ElenaRota O companie straina (rezidenta in UE) care cumpara o cladire in Romania - devine automat sediu permanent in Romania din cauza acestei proprietati imobiliare? Va ... (vezi toată discuția)