avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere fara diacritice dar numele mamei ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere fara diacritice dar numele mamei cu diacritice

Vreau sa stiu si eu daca cineva a mai intalnit o situatie ca a mea: certificatul fetitei mele este eliberat de ambasada Romaniei la Dublin iar numele de familie l-a trecut fara diacritice cu A in loc de A^. A avut pana acum 2 pasapoarte eliberate in Romania si acum cand sa il fac pe al treilea nu se mai poate ca nu e certificatul bun si nu il face, cica sa iau alt certificat de la starea civila. Problama e ca certificatul fiind un act transcris, doar de la bucuresti il pot lua si dureaza cel putin 5 luni pentru ca trebuie sa verifice daca a fost gresit certificatul sau si actul oficial in sine.A mai patit cineva asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Margareta14 , utilizator 12:10, 24 Mai 2023
Da greseli se intampla mereu, a gresi e omeneste, toata lumea greseste, inclusiv dvs. cand ati luat prima data actul fara sa il verificati cum trebuie mai ales ca era actul dvs.
Actul a fost eliberat de ambasada din Dublin unde nu se foloseau si nici nu se folosesc diacritice.Si autoritatile romane cum au eliberat 2 pasapoarte cu acelasi certificat pe care acum nu-l mai accepta?
inseamna ca este vorba de o inscriere a unui act , mai exact ati nascut in strainatate, iar certificatul original pe care l-ati dus la ambasada nu continea diacritice. Este corect? Daca da, in acest caz ofiterul de stare civila la vremea respectiva nu a facut nimic altceva decat sa va transcrie cuvant cu cuvant ceeace era scris in certificatul strain. Acum insa dvs. puteti sa solicitati pe baza de acte personale inscrierea cu diacritice a noului certificat. Il predati pe cel vechi si solicitati altul nou. Ati primit pasapoartele intrucat la vremea respectiva nu se scria cu diacritice. In pasaport nici acum nu se scrie cu diacritice in schimb vi se face verificari iar in baza de date figurati cu diacritice. Foarte multe persoane au aceste probleme. Este bine ca de fiecare data, fiecare dintre noi sa verificam actele la primire. (art.24 lit f din HG 64/2011).
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator
Și eu am o problemă asemănătoare.Am deținut un pașaport in 2007 fără diacritice pe care l-am folosit să mă căsătoresc/înregistrez certificatele copiilor în străinătate care bineînțeles nu au diacritice.Acum mi se refuză eliberarea pașaportului până nu schimb certificatele să contină diacritice.Statul român iși bate joc de cetațeni prin acest refuz mai ales că la momentul eliberării/trancrierii documentelor ei nu foloseau diacritice.Dacă statul ar respecta cetățenii ar elibera documentele după verificările necesare cu o scrisoare să schimbăm aceste acte să conțină diacritice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport expirat ioanabn ioanabn buna ziua! am si eu o problema si as avea nevoie de ceva informatii.Sunt plecata in Spania si pasaportul mi-a expirat.Am calatorit doar cu pasaportul, neavand ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere deteriorat ktalinsp ktalinsp buna ziua, certificatul de nastere al baietelului nostru nascut in italia a fost eliberat la ambasada anul acesta...acum suntem in romania si am notat ca pe ... (vezi toată discuția)
A.i. la dobandirea cetateniei romane marianna_is marianna_is Buna seara! Putin ajutor va rog! Am avut azi la ghiseu doi cetateni din R Moldova care au obtinut cetatenia romana si doresc c.i. E primul meu caz de acest fel ... (vezi toată discuția)