avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan cu cadastru si intabulare, in care a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan cu cadastru si intabulare, in care a 'intrat' un vecin construind un gard

Am demarat procedura de vânzare a unui teren intravilan, având cadastrul si intabularea facute. S-a perfectat precontractul si am luat un avans de la cumparator. Cadastrul a fost facut in 2004, fara coordonate stereo. I-am dat o procura cumparatorului pentru cadastrarea de tip nou. In momentul in care cadastristul a verificat coordonatele stereo, a constat ca terenul era deplasat cu aproape 3m spre stanga, deoarece vecinul din dreapta s-a 'intins' pe distanta corespunzatoare din terenul meu. Vecinul a recunoscut verbal acest lucru, dar a spus ca el nu darâma gardul decât cu sentinta judecatoreasca. Mentionez (nu stiu daca are importanta) ca vecinul nu este proprietar pe terenul sau, ci a concesionat acest teren de la primarie. V-as ruga sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : 1. Mai exista si alte cai de atac, pâna la actionarea in judecata ? (Ma refer la o reclamatie la primarie sau ceva asemanator) 2. Cam cât ar putea dura un astfel de proces, cu eventuale recursuri cu tot ? si 3. In aceste conditii, cumparatorul este acum indreptatit sa ceara anularea tranzactiei de vânzare a terenului, pe motiv ca este teren in litigiu (cata vreme nu exista inca vreun proces si eu nu am avut cunostinta de actiunea vecinului) ? Va multumesc si astept cu interes raspunsul dv.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2014
Miki I, utilizator
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 12:32, 25 Iulie 2014
Pana la o actiune in instanta aveti la indemana procedura medierii care va scuteste de bani, de timp si va pastreaza relatia cu vecinul.
Prin intelegerea respectiv Acordul de mediere , pe care puteti sa il incheiati cu vecinul , puteti sa depasiti aceasta situatie.

Datorita faptului ca vecinul nu este proprietar trebuie sa va adresati cu o cerere primariei care la data concesionarii avea datoria sa emita si o schita anexa la contractul de concesionare.

Termenele in instanta sun lungi, iar procedura este costisitoare. Primul termen in instanta puteti sa il primiti chiar si peste un an, iar daca facem referire si la celelalte cai de atac, recurs sau apel mai dureaza un an sau doi, functie de ce initiaza partea parata.

Din pacate, chiar daca nu aveti o vina in aceasta situatie ivita, cumparatorul poate sa renunte la dreptul de a mai cumpara. Dar dvs. puteti trage la raspundere atat primaria cat si concesionarul, vecinul dvs. precum si Oficiul de cadastru.
Va multumesc foarte mult!
Nu cred ca are vreo implicatie primaria si Oficiul de cadastru. Cred ca singurul vinovat este vecinul care poate fi dat in judecata pentru violare de proprietate, daca a construit cu stiinta gardul, dincolo de limita de proprietate/concesiune.
primul pas , plangere la politie pentru tulburare de posesie , daca nu se sperie vecinul penal politia va declina competenta catre judecatorie dar asta dupa niste cercetari preliminare
Nu aţi menţionat categoria UAT: comună, oraş, municipiu. De ce în 2004 OCPI jud. ? acceptă documentaţie cadastrală în coordonate locale? Clientul dvs. nu poate invoca reaua credinţă la înstrăinare, deci ar trebui să piardă avansul. Situaţia se va rezolva sigur, dar în timp, nu îşi va pierde nici dreptul de proprietate nici din suprafaţă. Mai mult ca sigur problema trebuie rezolvată în instanţă, dvs. atacaţi proprietarul (primăria) dar cereţi şi anularea contractului de concesiune pe motivul încălcării obligaţiilor pe care le are cesionarul. În mod normal, şi primăria trebuia să aibă cadastru pe suprafaţa concesionată (a concesionat ceva unde?) dar dacă este făcut după al dvs. sau nu are deloc, în instanţă nu prea are nici o şansă. Un expert cinstit numit de instanţă va întocmi un raport care vă va da dreptate. Mai cereţi şi daune şi cu toate argumentele acestea încercaţi o mediere. dar cu primăria, nu vă luptaţi dvs. cu tâmpiţii... deşi cine ştie ce relaţie de "concesiune" a stat la baza încheierii contractului. Clientul dvs. ar trebui să nu se sperie, deşi s-ar putea să vă ceară o reducere de preţ pentru toată tevatura asta. SUCCES!

Alte discuții în legătură

Greseala coordonate cadastru mateicostinel mateicostinel Buna ziua. Vecina a facut cadastru inaintea mea, pana aici totul ok.La un an dupa cadastrul ei eu am facut cadastru masurand din granita in granita( gard in ... (vezi toată discuția)
Diferente mari cadastru - stereo 70 vs coordonate locale teren branesti ilfov. stanescu2 stanescu2 Buna ziua. Am un teren din 2003 cumparat in Branesti Ilfov. La data respectiva terenul avea cadastru in coordonate locale. Tot atunci am primit o autorizatie ... (vezi toată discuția)
Coordonatele stereo ale unui teren, conform actului cadastral, nu sunt recunoscute la delimitarea "cu ruleta a unui teren cumparat Dragnea Ioan Dragnea Ioan Am cumparat un teren, cu acte cadastrale in regula, cu coordonate stereo insa la punerea in posesie vanzatorul a facut o delimitare cu ruleta luand un ... (vezi toată discuția)