Buna ziua. Acum sunt in concediu de cresterea copilului pana la data de 25. august 2014. Firma unde am lucrat a intrat in faliment. Cand se termina concediul de crestere copilului eu voi fi 33-lea saptamani de sarcina. Daca solicit somajul cum se calculeaza concediul de maternitate? Dar daca fac o angajare cat trebuie sa lucrezi ca sa primesc concediul de maternitate?
Multumesc anticipat.
1. Daca firma este in faliment trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) chiar daca sunteti in concediu crestere copil (CCC).
2. Va inregistrati imediat la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti inca in CCC) si dupa terminarea CCC va prezentati la Agentia de Somaj cu adeverinta sa sunteti gravida sau cu certificatul medical pentru concediul de maternitate.
3. - Perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate iar indemnizatia pentru concediu de maternitate se calculeaza avand in vedere indemnizatiile lunare pentru CCC.
- Pentru aceasta prezentati la Agentia de Somaj o adeverinta de la AJPIS cu indemnziatia pe ultimele 6 luni.
4. Fiind in a 33-a saptamana de sarcina nu cred ca va mai angajeaza nimeni asa ca mai bine intrati in somaj.
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (salarii, somaj)
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna in care s-a lucrat, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Din indemnizatia de maternitate se retine doar CAS = 84 lei (pentru o luna intreaga). Nu se retine impozit.
Codul fiscal: ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....