avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... VATAMARE CORPORALA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

VATAMARE CORPORALA

buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel tip a fost la spital si a beneficiat de ingrijiri medica. am inteles ca are dantura pusa in sarma. si ca are certificat medico_legat de 15 zile. eu fiind la prima abatere( nu am avut niciodata probleme de genul sau cu politia) acest tanar a facut plangere la politie. va rog din suflet sa ma informati si pe mine . ce pot sa patesc? care ar fi pedeapsa?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Cel mai recent răspuns: aladin1986 , utilizator 10:04, 17 Iulie 2014
Art. 180 C.pen - Lovirea sau alte violenţe

Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 11 şi 21 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.

Fapta dumneavoastra si a prietenului dumnevoastra e infractiune.

In baza plangeri forumlate veti fi cercetati penal, si va urma un proces penal in care, in functie de conduita voastra si de conditiile savarsirii faptei, veti fi pedepsiti cu amenda ori inchisoare. Daca nu mai aveti "restante" din trecut, adica alte pedepse cu suspendare ori amenzi penale, pedeapsa cu inchisoarea, daca va fi, va fi data cu suspendare, deci nu cu executare.

Pe parcursul procesului aveti posibilitatea de a discuta cu procurorul in vederea renuntarii la urmarirea penala ori in vederea unui acord de recunoastere a vinovatiei, institutii procesual penale noi, care ajuta mult pe cei care nu au cazier, ca dumneavoastra. Totul depinde de procuror , daca renunta la urmarirea penala, ori daca ia considerare oportunitatea unuyi acord de recunoastere a vinovatiei (procurorii inca sunt retiocenti in a aplica aceasta doua institutie).

Insa, din punctul meu de vedere, cea mai simpla si sigura cale este de a va impaca cu persoana vatamata. Impacarea in mod direct ori cu ajutorul unui mediator, stinge procesul penal sub toate laturile sale. Deci daca va impacati cu el direct ori ajungeti la un acord de mediere, in anumite conditii stabilite ori cerute de persoana vatamata, tot procesul penal va inceta, si nu veti mai avea nici cazier, nici de platit cheltuieli judiciare ori alte costuri care se aduna la costurile procesului.

Impacarea ori medierea, in cazul dumneavoastra, raman cele mai simple si sigure conditii. Daca mai sus totul depindea de procuror, la impacare totul depinde de persoana vatamata - ce pretentii ridica, iar la mediere totul depinde de mediator si persoana vatamata - cat de diligent este(mediatoru), ce pretentii ridica (persoana vatamata) si cum decurge procesul de negociere a unei solutii amiabile.

In functide de cazul dumneavoastra, cu sfatul de a va consulta si cu un avocat, alegeti calea cea mai potrivita.

Impacarea o puteti face pana la citirea actului de sesizare a instantei, medierea pe tot parcursul procesului penal, pana la ramanaerea definitiva a sentintei penale, daca se va ajunge pana acolo.

Va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra, sub aspectul savarisirii infractiunii de loviri sau alte violente.

Plangerea penala prealabila trebuie depusa in termen de trei luni de la data savarsirii infractiunii.

Retragerea plangerii penale prealabile este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii .( este totala, definitiva si neconditionata, inlatura raspunderea penala ).



Persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului ce a fost cauzat,oricand, in etapa urmaririi penale.

In etapa judecatii aceasta posibilitate exista pana la citirea rechizitoriului ( actul de sesizare si de inculpare ), ori, dupa acest moment procesual, subzista posibilitatea de a se constitui parte civila, insa cu acordul tuturor partilor litigante.

Actiunea civila alaturata celei penale trebuie sustinuta de mijloace de proba .( daunele materiale si morale trebuie cerute si dovedite ).

Daunele materiale pot fi reprezentate de diverse cheltuieli facute , in vederea indepartarii prejudiciului cauzat.


Asadar, persoana vatamata se poate constitui parte civila, in etapa urmaririi penale , insa, va trebui sa sustina actiunea civila dedusa judecatii, prin inscrisuri , martori, expertize .( materialul probator va fi raportat la cauza ce a fost deja inregistrata ).

Asadar, cererea pentru a se constitui parte civila poate fi depusa , iar cuantumul pretentiilor trebuie explicitat .( daunele materiale pot reprezenta diverse tipuri de cheltuieli ce au fost ocazionate de proces ).


Altminteri, pretentiile pot fi respinse ,ori reduse.



Succes.
Eu cred ca fapta a fost savarsita sub imperiul noului cod penal si, prin urmare pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau amenda.
Se poate ca încadrarea juridică să fie alta, ,,dantura pusă în sârmă,, ar putea conduce către o vătămare corporală, art. 194, alin. 1, lit c din NCP, caz în care pedeapsa ar fi de la 2 la 7 ani.
Însă, fie că este vorba doar de loviri și alte violențe sau de vătămare corporală, depuneți orice efort în vederea reparării prejudiciului.Dacă veți întâmpina un refuz de conciliere, puteți apela la un mediator.

Alte discuții în legătură

Loviri si alte violente alinar_popescu alinar_popescu Buna ziua, Tatal meu a fost victima unei agresiuni fizice. Nu a ripostat sau provocat agresorul, care si-a recunoscut fapta la politie. Tatal meu a primit ... (vezi toată discuția)
Lovire sau alte violenta cata91 cata91 in urma cu 3 luni am fost bautut de 3 agenti de paza, abia in urma cu o sapt le-a luat declaratii si nu a recunoscut nici unul...o sa urmeze partea in care ne ... (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)