Buna ziua am o mica nelamurire cu privire la plata concediului de lauzie daca pe concediul medical scrie ca mi platit 85% din venitul salarial cum se face ca firma la care lucrez nu imi plateste nici macar 25% din el mentionez ca eu am un salar de 850 ron Brut
1. La calcularea indemnizatiei pentru concediul de maternitate (126 de zile - sarcina si lauzie = pre si postnatal) se au in vedere veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.
2. Indemnizatia pentru concediu de maternitate se calculeaza astfel:
- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
- Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
- De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.
- Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
- CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2014 acest castig prognozat este de 2.298 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.
Adica:
2298 x 35% = 804 lei
778 x 10,5% = 84 lei
- Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 84 lei.
- Acesti 84 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.
- Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 84 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
- Se imparte 84 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate
3. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
- Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
- Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).