care este cota parte de mostenire dintre o mama si doi fii si daca un fiu poate deschide succesiunea fara acordul celuilalt fiu si ce posibilitati are celalt care nu este deacord sa deschida succesiunea si cum o poate bloca sa blocheze succesiunea?Vreau ca raspunsul sa fie clar adica mostenire un sfert jumatate fara cote si alte chestii.Asa mai pe intelesul omului simplu .Deci ca sa revin cu detalii.Este un apartament cu doau camere cumparat de parintii mei in 1968.tata a decedat.Cum se imparte acest apartament la succesiune intre mama eu si fratele meu?Noi suntem doi copii.Si cum pot sa blochez daca fratele meu deschide o succesiune fara acordul meu :)
:(
Masa succesorala (sau altfel spus mostenirea) ramasa de pe urma defunctului tata se compune din:
1/2 (jumatate) din apartamentul cu doua camere, intrucat cealalta jumatate este proprietatea mamei tale (in calitate de sot contributor la dobandirea acestuia pe durata casatoriei) si nu se include la mostenire.
Poti insa dovedi faptul ca mostenirea ramasa de pe urma tatalui cuprinde mai mult decat jumatate din apartament. In acest sens, trebuie sa demonstrezi in instanta, ori sa va intelegeti la notar, ca tatal tau a contribuit mai mult in timpul casatoriei la dobandirea bunurilor prin veniturile pe care le-a avut (si care sa fie mai mari decat veniturile mamei tale) .
Pentru situatia in care mostenirea ramasa de pe urma tatalui este compusa doar din jumatate din apartament (aplicandu-se prezumtia ca sotii au dobandit bunurile in cote egale) , aceasta se va imparti astfel:
1. sotia supravietuitoare va avea 1/4 din mostenire(deci 1/4 din jumatate din apartament). Totodata sotia mai are o cota de 1/2(jumatate ) din apartament in calitate de sot coproprietar care a contribuit la dobandirea apartamentului. SI daca raportam cele doua cote la intregul apartament sotia va avea 5/8 (1/4*1/2+1/2) din apartament
2. ambii copii vor avea impreuna o cota de 3/8 din totalul apartamentului , iar fiecare individual o cota de 3/16 (3/8:2).
In ceea ce priveste deschiderea succesiunii, probabil te-ai referit la partajul mostenirii (impartirea bunurilor mostenirii). Deschiderea succesiunii are loc de drept(automat) in temeiul legii la decesul unei persoane fizice.
Prin partajul succesiunii se pune capat starii de coproprietate, astfel ca in urma partajului fiecare va deveni proprietar exclusiv , daca imobilul poate fi impartit in natura. De impiedicat partajul nu poti sa-l impiedici.
Exista doar o dispozitie in Codul civil din 2009 (intrat in vigoare in 2011) referitoare la suspendarea partajului , fie prin conventia tuturor celor interesati, fie de instanta pentru anumite motive economice dar pe o durata limitata de timp, tocmai pentru a nu fi prejudiciati coproprietarii in situatia devalorizarii intr-o anumita perioada de timp a bunului supus partajului din cauze economice
Exact de ce m-am temut cu cifrele alea.Deci mai clar.tata a decedat si a lasat un apartament cu doua camere cumparat de ei in 1968,Eu stau cu mama in acel apartament.Mai am un frate cata cota ii revine mamei mele si ce impartim noi doi dar va rog vreau un raspuns simplist
fara cifre, adica ceva de genull mama treii sferturi si noi un sfert s-au mama jumaatte si noi impartim un sfert jumatate
fara cifre optimi
Dupa moartea tatalui dv. mama detine jumatatea dumneai si jumatate din partea sotului decedat.Dv. si fratele dv.detineti doar jumatate din partea tatalui.Mai simplu spus mama dv. detine 75% din apartament iar dv. si fratele dv. detineti impreuna 25% din apartament.Partea dv. este de 12,5% iar a fratelui tot de 12,5%.Sper ca a fost pe intelesul dumneavoastra.
Deci se infirma zvonul care spune ca,conform noului cod recent pus in aplicare civil sotul supravietuitor detine un sfert si copii indiferent de numarul lor impart trei sfertuiri.Multumesc Mult
Mostenire
Cristi Cristi
Buna,as dori o informatie,cum se imparte un apartament cu 3 camere la 2 frati,mama celor doi frati traieste inca,tatal nu,tatal a lasat partea lui unuia dintre ... (vezi toată discuția)