Pentru inceput este bine ca aveti raportul Colegiului medicilor dentisti, din care reiese culpa medicului mentionat, cat si sanctiunea disciplinara aplicata (banuiesc avertisment sau mustrare).
Asta inseamna ca ati parcurs deja pasii mentionat in urmatorul link, expertiza medicala fiind deja efectuata.
www.avocatnet.ro/content/art...
Planul de evaluare a starii danturii, intocmit de alt stomatolog, va ajuta in dovedirea cuantumului despagubirilor pe care le veti solicita.
In vederea deschiderii actiunii civile trebbuie sa aveti in vedere ca In sarcina dvs. cad urmatoarele probe: ca va aflati sub tratamentul respectivului dentist, existenta unei vatamari a sanatatii dvs, dentistul a incalcat obligatiile profesionale cu intentie, din neglijenta ori imprudenta, actiuni care au cauzat prejudiciul si ca actiunile dentistului au stat la baza vatamarii sanatatii dvs.
Foarte important de stiut, este faptul ca medicul stomatolog are obligatia de a inmana pacientului, spre semnare, un Acord (se numeste Acordul pacientului informat) inainte de a intreprinde orice actiune.
Legea nr.95/2006 - legea reformei in sanatate
Art. 649
(1) Pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicita acordul scris.
(2) In obtinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia.
(3) Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.
Daca nu aveti acest acord, medicul deja este in culpa si raspunde pentru neindeplinirea acestei obligatii.
Acum o sa va explic din experienta ce se intampla in astfel de cazuri.
In situatia in care medicul constientizeaza ca si-a incalcat obligatiile profesionale, este foarte deschis catre negocierea pretentiilor cu pacientul, acceptand sa despagubeasca personal pacientul (asigurarea de malpraxis functioneaza doar in cazul in care exista o hotarare definitiva), evitand astfel eventuale prejudicii de imagine, stres si potentiale despagubiri stabilite de instanta (mai mari sau mai mici decat solicita pacientul), in plus avand si confortul confidentialitatii/discretiei procedurii de mediere. In baza Acordului de mediere isi asuma achitarea pretentiilor partii vatamate, iar partea vatamata accepta modalitatile de plata., conform negocierilor desfasurate.
In cazul in care medicul nu doreste dialogul, veti depune cererea de chemare in judecata, in angajarea raspunderii civile, urmand sa va angajati un avocat specializat in erori medicale (malpraxis).