avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitati economice la ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitati economice la ONG

Buna ziua,
va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ONG poate desfasura activitate economica? Pot fi si ONG-uri cu scop patrimonial ?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Asociatia Europrogress din România , Consultant credite si finantari 20:15, 18 Iulie 2014
ONG-urile sunt fara scop patrimonial. Nu exista ONG-uri cu scop patrimonial, deci nu avem de ce sa le comparam.
Din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata:
Art. 48. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice
directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al
persoanei juridice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum s-a mentionat, prin definitie un ONG in sensul de asociatie, fundatie sau federatie functionand pe baza OG 26 / 2000 nu poate avea scop patrimonial, pentru ca atunci nu mai este asa ceva.
A nu se confunda cu problema daca desfasoara sau nu si activitati economice / aducatoare de venit, pe care legea la admite in mod limitat si conditionat, asa cum a si citat dl.Neagu mai sus. Dar scopul, asa cum e definit in statutul asociatiei, nu poate fi patrimonial. Desfasurarea de activitati economice e doar un MIJLOC de a obtine suplimentar resurse pentru finantarea activitatilor necesare urmaririi scopuli principal, deci compoenenta ”for profit = lucrativa = patrimoniala, daca ONG-ul doreste sa o aiba, e doar un auxiliar pentru cea non-profit.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea Dvs are legatura directa cu Managementul financiar-contabil, de aceea va dau cateva aspecte care va vor ajuta sa intelegeti esenta ONG -urilor.

Organizaţia non-profit sau organizaţia non-guvernamentală ( ONG) – aşa cum este cunoscută, este o instituţie care lucrează independent faţă de activitatea guvernului. Unele ONG-uri ( asociatii sau fundatii) chiar sunt finanţate de guvern. Ele sunt infiintate si functionează in baza prevederilor OG 26 / 2000 cu modificarile si completările ulterioare.

Din punctul de vedere al organizarii evidenţei financiar-contabile o organizatie non-profit, functionează conform Reglementărilor contabile pentru persoane juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul Ministerului Economiei şi Finanţelor nr. 1969/ 2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 846 si 10 decembrie 2007.

ONG-urile pot desfăşura atât activitate fără scop patrimonial, cât şi activitate economică. Din motive fiscale, este necesară organizarea evidenţei distinct pe cele două activităţi. Veniturile apar pe grupe distincte de conturi: grupa 73 pentru veniturile fără scop patrimonial si grupele 70, 71, 72, 74, 75, 76, 77, 78, 79 pentru veniturile din activitate economică, pentru cheltuieli se folosesc aceleaşi conturi pentru cele două activităţi.

Potrivit Art. 15 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Organizaţiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:

a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;

b) contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;

c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;

d) veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;

e) donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;

g) veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;

h) resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;

i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;

k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale.

l) sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;

m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;

n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

Potrivit art. 15 alin. (3) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organizaţiile nonprofit, adica ONG-urile sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit enumerate mai sus.

În conditiile în care această suma este depăşită, ONG -ul va plăti impozite la bugetul statului, calculele impozitului făcându-se la fel ca pentru celelalte unitati economice, iar diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile efectuate este impozitată cu 16%. Este de reţinut faptul că atat echivalentul în lei a celor până la 15000 euro cat si valoarea profitului net realizată din activităţi economice vor fi utilizate pentru îndeplinirea misiunii, a scopurilor şi programelor organizatiilor non-profit şi nicidecum pentru împărţirea de dividende membrilor fondatori sau personalului angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile cu organizare simpozion animis animis Buna ziua, o asociatie nonprofit care organizeaza un simpozion poate sa isi deduca integral cheltuiala cu masa + cazare aferenta persoanelor membre asociatiei ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong cu activitate online mariusnt mariusnt Buna ziua, As dori sa infintez o asociatie non profit care are drept scop sprijinirea copiilor cu o situatie materiala deficitara in vederea continuarii ... (vezi toată discuția)