avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contabilitate la ONG-uri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contabilitate la ONG-uri

In ce conditii o fundatie nonprofit poate conduce contabilitatea in partida simpla ?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:22, 10 Ianuarie 2014
Asociatiile si fundatiile constituite pe OG 26 din 2000, actualizata, tin contabilitatea in partida dubla, folosind planul de conturi specific ong.
In conditiile prevazute de Ordinul1969/09.11.2007 publicat in M.Of.846 bis din 10.12.2007
Intr-adevar Ordinul MEF 1969 din 9 noiembrie 2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, ANEXA 2, cuprinde ”Reglementare contabilă privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop patrimonial”. Numai ca se prevede in mod expres ca acestea sunt aplicabile doar la culte si asociatii de proprietari, fiind o exceptie de la normele generale, care impun contabilitatea in partida dubla pentru organizatiile non-profit, norme cuprinse in ANEXA 1 la acelasi ordin, care dealtfel mentioneaza expres in lista de entitati supuse acelei reglementari si ONG-uri in sens restrans ( asociatii, fundatii si federatii functionand in baza OG 26 / 2000). Prin urmare, dintre diversele categorii de organizatii non-profit, numai cultele si asociatiile de proprietari, si eventualele organizatii constituite prin act normativ special, pot tine contabilitatea in partida simpla. Fundatiie, asociatiile, federatiile, patronatele, sindicatele, partidele politice etc. trebuie sa tine contabilitatea in partida dubla, conform prevederilor din ANEXA 1 la Ordinul MEF 1969 / 2007 anterior mentionat. Nu este prea logic, si a fost un timp cand ONG-urile puteau tine, cu aprobarea organelor fiscale, contabilitatea in partida simpla, dar de cativa ani au fost fortate toata se treaca la contabilitate in partida dubla....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Club sportiv non profit Jupiter Jupiter As dorii sa aflu daca contabilitatea se tine in partida simpla ,si daca cheltuielile depasesc veniturile nu se plateste impozit? Care sint ultimile noutati ... (vezi toată discuția)
Contabilitate în partidă simplă sau dublă? misailescu misailescu Suntem un ONG care figurăm în Registrul unităților/entităților de cult. În ORDINUL nr. 1.969 din 9 noiembrie 2007 ( ... (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit-contabilitate popa_rodica popa_rodica Pentru asociatii familiale non profit contabilitatea se face in partida simpla sau dubla? (vezi toată discuția)