avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare teren agricol

Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in instanta perfectarea cumpararii terenului si nici la notar. In conditiile aparitiei noi Legi privind vanzarea terenurilor agricole, 17/2014, ce se intampla cu acest antecontract de vanzare-cumparare (promisiune bilaterala de vanzare-cumparare)!? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: marinpreda , utilizator 22:03, 18 Septembrie 2014
In cazul in care terenul este agricol extravilan, transferul de proprietate va respecta conditiile impuse de Legea 17/2014.
Faptul ca exista un antecontract de vanzare-cumparare sub semnatura privata nu va incadreaza la exceptiile de aplicare a legii 17/2014 (era nevoie de antecontract in forma autentica)
Art. 5. - (1) In toate cazurile in care se solicita, in conformitate cu art. 1.669 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare-cumparare, este necesar ca antecontractul sa fie incheiat in forma autentica si sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 3, 4 si 9 din prezenta lege
(2) Cererea de inscriere in cartea funciara a dreptului de proprietate, formulata in baza hotararii judecatoresti care tine loc de contract de vanzare, se respinge daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege.
In cazul acesta trebuie sa urmez procedura prevazuta de lege sau, mai intai, trebuie sa solicit in instanta rezolutiunea promisiunii de vanzare - cumparare!? Se mai poate indrepta cumparatorul impotriva mea, avand in vedere ca dreptul la actiune s-a prescris (termenul de 6 luni prev. de art. 1669, alin. 2) sau obligatia mea, ca vanzator, se considera stinsa fara a mai apela la instanta?.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
marinpreda, utilizator
marinpreda a scris:

Revin cu intrebarea intrucat nu m-am lamurit,
In cazul acesta trebuie sa urmez procedura prevazuta de legea 17/2014 sau, mai intai, trebuie sa solicit in instanta rezolutiunea (rezilierea) promisiunii de vanzare - cumparare!? Se mai poate indrepta cumparatorul impotriva mea, avand in vedere ca dreptul la actiune s-a prescris (termenul de 6 luni prev. de art. 1669, alin. 2) sau obligatia mea, ca vanzator, se considera stinsa fara a mai apela la instanta?.


Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
marinpreda, utilizator
Cunosc aceasta prevedere a L.17/2014, insa eu doresc sa stiu ce se intampla cu acea promisiune de vanzare cumparare, mai este valabila sau nu!?

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare teren mariantonia mariantonia Buna ziua, As dori sa stiu si eu care sunt conditiile ca un precontract de vanzare cumparare sa fie valabil? Nu trebuie martori sau la notariat, nu exista un ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)
Precontract aelemarac aelemarac Vanzarea unui teren cu achitarea unui procent din valoare la precontract in care sa se specifice un termen limita de achitare a intregii sume (dupa obtinerea ... (vezi toată discuția)