avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... DECLARATIE PTR. ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI PROFESIONALE
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

DECLARATIE PTR. ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI PROFESIONALE

Va rog frumos sa-mi spuneti CINE are obligatia de a depune declaratia ptr. accidente de munca si boli profesionale, CAND si UNDE
va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:50, 11 Iulie 2014
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.27(1) Angajatorul are obligatia saƒ comunice evenimentele, de indataƒ, dupaƒ cum urmeazaƒ:
a) inspectoratelor teritoriale de muncaƒ, toate evenimentele asŸa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asiguraƒtorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncaƒ sŸi boli profesionale, cu modificaƒrile sŸi completaƒrile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporaraƒ de muncaƒ, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmaƒrire penalaƒ, dupaƒ caz.
(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicinaƒ a muncii aflat intr-o relatie contractualaƒ cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boala profesionalaƒ sau legataƒ de profesiune, depistataƒ cu prilejul prestatiilor medicale.
(3) Semnalarea prevaƒzutaƒ la al.(2) se efectueazaƒ caƒtre autoritatea de saƒnaƒtate publicaƒ teritorialaƒ sau a municipiului BucuresŸti, de indataƒ, la constatarea cazului.
-art.5 IŽn sensul prezentei legi, termenii sŸi expresiile de mai jos au urmaƒtorul inteles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vaƒtaƒmaƒri ale organismului, produs in timpul procesului de muncaƒ sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoanaƒ dataƒ dispaƒrutaƒ sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum sŸi cazul susceptibil de boalaƒ profesionalaƒ sau legataƒ de profesiune;
g) accident de muncaƒ €“ - vaƒtaƒmarea violentaƒ a organismului, precum sŸi intoxicatia acutaƒ profesionalaƒ, care au loc in timpul procesului de muncaƒ sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu sŸi care provoacaƒ incapacitate temporaraƒ de muncaƒ de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
h) boalaƒ profesionalaƒ - afectiunea care se produce ca urmare a exercitaƒrii unei meserii sau profesii, cauzataƒ de agenti nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncaƒ, precum sŸi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.
Pasajele subliniate va dau raspunsul la intrebarea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de sanatate la locul de munca 040779 040779 Buna ziua.La sfirsitul luni trecute ma afam la serviciu si am avut o problema de sanatate,am fost adus la camera de garda cu masina firmei si am fost internat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Cameliabo Cameliabo in cazul unui accident de munca nedeclarat de societate in care angajatul a ramas cu o infirmitate , pierderea unui deget ce se mai poate face ? concediu ... (vezi toată discuția)