Buna ziua, ieri un prieten de-al meu a fost scuipat de un vecin fara nicio explicatie. As dori sa stiu daca fapta respectiva se pedepseste cu contraventie si daca este incadrata la codul penal sau codul civil si la ce articol de lege este incadrata? Va multumesc.
În măsura în care s-ar putea dovedi fapta, prin eventuali martori, cred că, cel care a fost scuipat ar putea solicita o reparare a prejudiciului.A fi scuipat de cineva poate fi perceput ca fiind un gest umilitor, de desconsiderare și, drept urmare, este atinsă demnitatea persoanei.
Nu trebuie să se regăsească distinct în lege ( penală sau civilă), putând fi considerat un delict civil.
Desigur că, drumul până la a obține repararea prejudiciului de către cel vătămat, poate fi unul sinuos, cu cheltuieli și foarte mult consum emoțional.Calea amiabilă ar putea fi calea mai simplă, în măsura în care și făptuitorul ar putea admite că a grșit.
Ar putea fi luată în seamă și o eventuală lipsă a discernământului autorului, pentru că, a face un astfel de gest fără motiv, nu mi se pare a fi gestul unui om care are reprezentarea corectă a acțiunii sale.
Dosar penal art 371
nelu_tm
Buna ziua!
Am un prieten care a avut un eveniment neplacut si s-a trezit cu un dosar penal la politie art 371 noul cod penal.
A venit cineva la poarta ... (vezi toată discuția)