avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei de intretinere

Buna ziua!

Am o intrebare: in ce articol sau in care lege este precizat pedeapsa pentru neplata pensiei de intretinere pentru minor? In codul penal ... in codul civil?

Multumiri pentru raspuns!

Vajda Mihaly
Cel mai recent răspuns: yume21 , utilizator 11:05, 30 Aprilie 2015
Art.378 din Noul Cod Penal prevede:

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

Multumesc mult!!!
un prieten de al meu a dat fosta nevasta pe judecata pentru pensia de intretinere. Cererea I s-a fost admis conform caruia a castigat. Intrebarea mea ar fi; ce modalitati sunt sau ce trebuie de facut ca sa primim banii daca cei doi nu vorbesc intre ele nici un cavant? Putem sa facem un fel de instintare? Sau asa ceva.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2014
yume21, utilizator
Buna ziua!
As avea o intrebare, daca ma ajutati:
Din Codul Civil art.533 alin (1) privind plata pensiei in rate periodice se refera la plata sumei datorate de instanta in rate lunare, sau in rate inegale intr-o luna a sumei stabilite?
Nu stiu cat este de inteles?

Multumesc ptr. raspuns!
Poate sa ma ajute cineva?

yume21 a scris:

Buna ziua!
As avea o intrebare, daca ma ajutati:
Din Codul Civil art.533 alin (1) privind plata pensiei in rate periodice se refera la plata sumei datorate de instanta in rate lunare, sau in rate inegale intr-o luna a sumei stabilite?
Nu stiu cat este de inteles?

Multumesc ptr. raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară neplătită Tofan Mirela Tofan Mirela Am divorat acum 9 luni iar fostul se sustrage de la plata pensiei pt fata ce pot face eu avand dom in alt jud (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Daniel 37 Daniel 37 Buna ziua pentru neplata pensiei alimentare se poate face puscarie? (vezi toată discuția)