Am urmatoarea intrebare. Am posibilitatea de a lucra pentru o firma multinationala cu sedii in mai multe tari ale UE, si firma respectiva se ofera sa plateasca si taxele aferente catre statul roman. Exista vreun contract (exclus PFA) care sa se potriveasca acestei situatii? Domiciliul meu stabil este in Romania, si aici nu exista filiala a angajatorului, nici posibilitatea deschiderii uneia.
Pai cred ca intrebarea asta este inclusa in ce am intrebat si eu .. CIM presupun ca inseamna contractul individual de munca, nu? Daca exista posibilitatea de a fi semnat cu o societate din UE (Elvetia, Germania, UK) atunci va fi semnat cu una din sucursalele firmei din tara respectiva.
V-am pus intrebarea, intrucat legislatia aplicabila nu este aceeasi pentru fiecare tara.
De exemplu, Codul Muncii din Romania nu se aplica in UK.
In schimb, daca semnati c.i.m. - contract individual de munca - cu o societatea din tara atunci aceasta are posibilitatea sa va detaseze intr-un stat membru UE , situatie in care devin aplicabile si prevederile Regulamentului (CE) 883/2004
din curiozitate ... ce taxe sa plateasca un angajator pentru un angajat(de alta nationalitate) pe teritoriu unui alt stat , fie el si din U.E. ?
posibil sa faca referire doar la vreo asigurare , sau , daca salariu va fi virat intr-un cont dintr-o banca in Romania , dar acolo este vorba de alte taxe....
Anglia este in afara multor legi din U.E.(ei nu prea accepta ce propune uniunea , sau daca accepta o fac cu greu) , Elvetia este in afara uniunii...deci se exclude , iar Germania respecta codul muncii atat al statului German cat si al U.E.(am lucrat acolo o perioada)...dar angajatorul german nu mi-a povestit nimic despre vreo taxa pentru mine platita in Romania de el .
Daca angajarea se face in Romania, taxele care se achita sunt aceleasi ca si pentru un cetatean roman.
Daca angajarea se face intr-un stat membru UE, atunci taxele se platesc in statul in care s-a semnat c.i.m.
Daca este vorba despre detasare transnationala, atunci in aceasta situatie se foloseste formularul A1. In acest caz, salariatul rămâne în continuare asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine.