avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare Pensie ( Grupa diferita de munca)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare Pensie ( Grupa diferita de munca)

Buna ziua,

Am o nelamurire si as avea nevoie de ajutor.

Este vorba de o persoana pensionata in anul 1987, avand 26 ani vechime in grupa de munca a III a (conform deciziei de pensionare).

Aceasta persoana a obtinut, in anul 2011, o adeverinta din partea fostului angajator ( nu stiu daca are vreo relevanta faptul ca acest angajator este inscris in tabelul de la anexa 3, Legea 263/2010) in care se mentioneaza perioada efectiva de munca 1965-1987 ( CIM). Tot in adeverinta cu pricina, se mentioneaza ca in perioada 1978-1987 a fost incadrata in grupa a II-a de munca. Cei de la fostul loc de munca au sustinut drept temei juridic urmatoarele:
- pct. 124, anexa 2 la Ordinul 125/1990 (???);
- metodologia prev in Ordinul 50/1990;
- o adresa a MMPS din 1991 prin care se incadreaza intr-o alta categorie? ( Ordinul 50/1990, pct. 101, anexa 2).

Se poate obtine o recalculare a pensiei avand in vedere cei 9 ani incadrati in grupa a II-a de munca? Ce temei juridic pot folosi in sustinerea unei cereri de recalculare?

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: balls , utilizator 11:41, 15 Iulie 2014
Depuneti la casa locala o cerere de recalculare impreuna cu:
-Adeverinta
-Un cupon de pensie
-Copie dupa B.I.

Temeiul juridic este:

Legea 263/2010

ART. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Casa locala va decide daca va lua,sau nu,in calcul adeverinta.
In cazul in care nu o va lua,va motiva acest lucru.
A fost depusa o cerere pentru recalculare care nu a primit raspuns nici pana in ziua de azi. Vroiam sa stiu daca are sau nu vreun rost sa insist cu cererea pentru recalculare.

In ordinul 125/1990 se mentioneaza in preambul urmatoarele: "...pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare grupa a ii-a de munca Patrick_ Patrick_ Titularului deciziei pensionare din 19.04.1990 care, conform adeverintei eliberata la data de 6.08.2009 de unitatea unde a fost incadrat ca sofer, in perioada ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-o situatie care ma priveste ... Dana Stamatin Dana Stamatin Buna ziua, As dori sa ma ajutati intr-o situatie care ma priveste in legatura cu un dosar de pensie pentru limita de varsta si la care Casa de pensii Neamt nu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta conform ord.50/1990 canca canca Am lucrat in mediu radioactiv incepind cu 14.04.1988 pina 30.05.1992. in respectiva perioada am fost incadrata in gr.I. Mi s-a eliberat adeverinta de la ... (vezi toată discuția)