avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

moștenire

Mă aflu în următoarea situație:
Acum trei ani au decedat atat mama mea cat și bunica de pe mamă. Aș vrea să știu dacă se putea face succesiunea fără ca eu și sora mea să fim anunțate(noi fiind singurele nepoate) si dacă bunicul meu putea face vreo donație fără acceptul nostru. Mentionez ca după moartea bunicii și a mamei mai supraviețuiau sora mamei și bunicul meu, ei decedand anu acesta. Vă mulțumesc!

Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 11:07, 19 Iulie 2014
Nu. Legal in calitatea dvs. de descendenti trebuia sa fiti anuntati, iar actul respectiv poate fi atacat in instanta. Faceti un drum la notar si vedeti ce s-a intamplat acolo, caci nu-i a buna!!
Citarea mostenitorilor este obligatorie.

În cazul în care moştenitorii se înţeleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, care diferă în funcţie de fiecare birou notarial.

Dacă nu se ajunge la un acord , dezbaterea succesiunii trebuie făcută la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu citarea moştenitorilor.

Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.

Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .

Succes.
Aveti la ce face succesiunea?De asta depinde tot ce urmeaza!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rami33 rami33 Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoarea situatie: bunicii mamei au decedat, succesiunea nu a fost facuta intrucat ceilalti doi frati nu doresc ... (vezi toată discuția)
Succesiune- termen, costuri, variante in cazul intelegerii mostenitorilor marana_2014 marana_2014 1. care este termenul pana la cere se paote deschide succesiune? (deces in iulie 1995) 2. care este taxa de succesiune (presupun ca este procent) ? 3. daca ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren 3 proprietari stelianacorla stelianacorla Buna ziua. As dori sa ma lamuriti intr-o problema. Avem un teren agricol mostenit care este intabulat pe numele a trei frati cu ... (vezi toată discuția)