avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea penala

Pentru neexecutarea unei hotararii judecatoresti privind plata salariilor s-a abrogat raspunderea penala conf art 261 codul muncii?
Inseamna ca angajatorii rau platnici sunt incurajati sa nu mai plateasa salarii,sa nu mai respecte hotararile judecatoresti,sa nu mai raspunda pentru ilegalitatile lor,nu mai au nici o frica acum!
Cel mai recent răspuns: piticu1968 , utilizator 14:23, 13 Octombrie 2014
Da.
S-a abrogat din 1 februarie 2014.
In prezent, raspunderea penala este prevazuta la art.287 alin.1 lit.d si e C.pen..

Art. 287: Nerespectarea hotararilor judecatoresti
(1)Nerespectarea unei hotarari judecatoresti savarsita prin:
.....
d)neexecutarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea in munca a unui salariat;
e)neexecutarea hotararii judecatoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata;
.....
Multumesc!
1.Cele 15 zile sunt calendaristice sau lucratoare?(Eu a solicitat executarea hotararii judecatoresti in 03 iulie 2014)
2.Unde depun solicitarea de incepere a urmariri penale?
1. Termenul este prevazut in zile calendaristice. Daca ati depus solicitarea de punere in executare a hot.jud. in data de 03.07.2014 atunci dupa data de 21.07.2014 puteti depune plangerea penala.

2. Plangerea penala se depune la Parchetul de pe langa judecatoria din raza teritoriala , fie a faptuitorului daca se cunoaste , acolo unde s-a savarsit fapta sau chiar si la domiciliu partii vatamate.
1.Dupa data de 21 iulie 2014 cat timp am la dispozitie sa fac solicitarea,pentru a nu se prescrie infractiunea?
2.Solicitarea o pot face la sectia de politie unde am domiciliul?

Alte discuții în legătură

Neexecutarea hotararii judecatoresti piticu1968 piticu1968 Am castigat in instanta drepturi salariale impotriva angajatorului. Am solictat sa execute hotararea judecatoreasca si sa-mi plateasca suma hotarata de ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ionelastoica79 ionelastoica79 buna ziua am o hotarare judecatoreasca definitiva pentru a recupera salariile restante de la o firma si nu pot scoate banii de la ei au refuzat sa se ... (vezi toată discuția)
Am hotărârea civila încheiată din noiembrie 2020 din procesul ... Neluțu John Neluțu John Am hotărârea civila încheiată din noiembrie 2020 din procesul de litigii de munca drepturi bănești însă angajatorul obligat de instanță nu a plătit ... (vezi toată discuția)