avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurat sanatate - nu pot obtine concediu medical.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurat sanatate - nu pot obtine concediu medical.

Situatia este urmatoarea: sotul meu este angajat incepand cu data de 12 iunie 2014. In ziua de 04 iulie a avut un accident rutier, o basculanta intrand pe sensul lui de mers si intrand in coliziune cu autovehiculul condus de sotul meu, iar in urma accidentului sotul meu a ajuns la spital cu clavicula rupta si numeroase contuzii. A stat noaptea aceea si spital la urgenta, este in gips cu umarul, a doua zi a fost externat urmand sa mearga saptamanal la control si radiografii. Nu i s-a dat concediu mecical de la spital, spunandu-i-se ca ii va da medicul de familie. S-a prezentat la acesta, dar medicul de familie spune ca nu-i poate da concediu medical pentru ca apare ca neasigurat. Am fost la Casa de sanataste Ilfov cu adeverinta de la angajator pentru a fi luat in evidenta ca fiind asigurat, dar ni s-a spus ca nu se poate intrucat nu apare pe declaratiile de la ANAF. Este foarte adevarat ca el fiind angajat in luna iunie, declaratiile aferente acestei luni inca nu s-au depus, nici impozitele pentru luna iunie nu au fost platite, astea urmand a se face in jurul datei de 20 iulie, dar pana atunci cum poate obtine Concediu medfical ? Multumesc:frantic:
Ce statut a avut sotul inainte de ultima angajare?
Declaratia fiscala pe luna iunie se depune pana la 25 iulie. Pana atunci casa de sanatate nu poate verifica ca s-a platit contributia de sanatate.
Pana a se angaja aici, in data de 12 iunie, nu a avut niciun venit, nu a fost nici somer, nici angajat in ultimele 18 luni.
Si-a gasit greu jobul asta, 55 ani, inginer mecanic agricol...cine are nevoie sa angajeze persoane chiar cu multa experienta ? Se pare ca la o anumita varsta, e greu sa gasesti un loc de munca
Degeaba solicitati certificat medical, acesta oricum nu poate fi platit, pentru ca nu are stagiu de cotizare de minim 22 zile in ultimul an. Ar trebui sa rezolvati altfel absenta la serviciu, macar pana face cele 22 de zile de stagiu.

Legislatia prevede ca orice cetatean roman cu domiciliul in tara are calitatea de asigurat si chiar si pe perioadele nelucrate trebuie platita asigurarea de sanatate.

ANEXA la ORDIN nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei


ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România, cu decesul sau cu declararea judecătorească a morţii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei.
(4) Asiguraţii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii, inclusiv obligaţiile financiare accesorii aplicate pentru creanţele bugetare...


SECŢIUNEA a 10-a
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei
ART. 28
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii.
Exemplu de calcul pentru această situaţie: O persoană avea obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adresează casei de asigurări de sănătate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificărilor casa de asigurări de sănătate constată că, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, această persoană nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bază are obligaţia să plătească contribuţia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, precum şi majorări de întârziere la nivelul în vigoare la data plăţii. Data de la care începe să curgă perioada de 6 luni începe de la data de 1 august 2007. După efectuarea acestei plăţi persoana în cauză are obligaţia plăţii lunare a contribuţiei la fond, calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, dacă nu realizează venituri impozabile.
ART. 29
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Codul de procedură fiscală, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la art. 28 sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru această situaţie: O persoană avea obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade în care a realizat venituri impozabile şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile şi nu a achitat contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adresează casei de asigurări de sănătate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificărilor casa de asigurări de sănătate constată că, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, această persoană a realizat venituri impozabile în anii 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. În anul 2007 nu a realizat venituri impozabile în perioada 1 ianuarie 2007-1 august 2007. Pe toată perioada termenului de prescripţie, 1 august 2002 1 august 2007, persoana în cauză nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data care a făcut această cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are următoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plăţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorări de întârziere şi obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plăţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţară pe o perioadă de 6 luni, cu majorări de întârzieri calculate pe această perioadă începând cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru această situaţie: O persoană avea obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar, pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atât perioade în care a realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile, neachitând contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adresează casei de asigurări de sănătate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificărilor, casa de asigurări de sănătate constată că, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, această persoană a realizat venituri impozabile în anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum şi în anul 2007, până la 31 martie 2007. În anul 2002, în perioada 1 august 31 decembrie 2002 (5 luni), şi în anul 2007, în perioada 1 aprilie 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toată perioada termenului de prescripţie, 1 august 2002- 1 august 2007, persoana în cauză nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data la care a făcut această cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are următoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plăţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plăţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţară pe o perioadă de 6 luni, inclusiv obligaţii fiscale accesorii, după cum urmează. Cele 6 luni vor fi compuse din următoarele perioade:
* 4 luni din anul 2007, pentru care se va plăti contribuţia calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, precum şi majorări de întârziere la nivelul în vigoare la data plăţii, calculate până la 1 august 2007;
* 2 luni din anul 2002 (decembrie şi noiembrie), pentru care se va plăti contribuţia calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, precum şi obligaţii fiscale accesorii calculate în perioada 1 noiembrie 20021 august 2007.
ART. 31
(1) Pentru situaţiile prevăzute la art. 28-30, termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, după caz.


Accidentul s-a intamplat in data de 4 iulie, contractul lui de munca a inceput la data de 12 iunie, accidentul s-a intamplat exact dupa 22 zile, dupa cum spuneti Dvs ca prevede legea. Marea problema nu este plata concediului medfical, cat motivarea absentelor de la serviciu. Cei de la firma unde este angajat stiu si vad situatia, sunt intelegatori, problema este ca voiam o acoperire legala. Plus de asta, are nevoie de concediu medical si pentru procesul pe care il va deschide soferului vinovat de accident si pentru a dovedi societatii de asigurare, careia i se va adresa pentru daune ( pentru auto si vatamare corporala ). Oricum, pentru asta va merge si la IML, dar credem ca era important si concediul medical. Va multumesc pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare cass angi25 angi25 Buna ziua, o persoana a lucrat la o firma peste 5 ani, dar, a avut o intrerupere de 10 luni (perioada 2011-2012); din 2012 si pana in prezent este angajata ... (vezi toată discuția)
Nelamurire bibi14 bibi14 Buna ziua, Am o mare dilema. Am lucrat de pe 8 ianuarie pana pe 18 februarie, cand mi.-am dat demisia. Am fost saptamana trecuta la CAS Iasi si apaream ... (vezi toată discuția)