Buna ziua! Sunt angajata unei scoli particulare si am o mica nedumerire. Din luna sept 2013 am inceput munca pe jumatate de norma,am lucrat pana in decembrie inclusiv cu jumatate de norma iar din ianuarie cu norma intreaga,contractul este pe perioada nedeterminata.Din luna februarie am intrat in concediu medical decoarece am ramas insarcinata si nu puteam continua munca.In luna aprilie pe 20 am intrat in concediu prenatal,iar pe 3 iulie am nascut. Intrebarea mea este urmatoarea,de ce suma de bani pe care o primesc de la scoala nu depaseste 600 de lei,oscileaza in fiecare luna,asta in conditiile in care din ianuarie salariul meu din contract este 1320 pt 8 h iar cand am avut 4h era in jur de 600.Inainte de a ma angaja la aceasta scoala am lucrat si aveam un salariu de 1000 de lei.
1.Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna in care s-a lucrat, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
2. In calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate au intrat si indemnizatiile acordate pentru concediul medical din perioada februarie - aprilie (care s-a platit cu 75%), de aceea si indemnizatia de maternitate e mai mica.
3. Media zilnica calculata la inceputul unui concediu medical se pastreaza aceeasi pe toata durata acestuia. In fiecare luna, media zilnica se inmulteste cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de concediu medical, iar acest numar difera de la o luna la alta.
Asta determina si variatia indemnizatiei acordate.
Pentru calculul mediei zilnice pentru concediul medical inceput in februarie trebuie luata in calcul perioada august 2013 - ianuarie 2014 astfel:
august - 0 zile lucratoare - 0 lei venituri
septembrie - 21 zile lucratoare - 600 lei venituri
octombrie - 23 zile lucratoare - 600 lei venituri
noiembrie - 21 zile lucratoare - 600 lei venituri
decembrie - 20 zile lucratoare - 600 lei venituri
ianuarie - 21 zile lucratoare - 1320 lei venituri
total: - 106 zile lucratoare - 3720 lei venituri
media zilnica = 3720 : 106 = 35,09
Indemnizatia pe luna februarie = 20 zile lucratoare x 35,09 x 75% = 526 lei (in cazul in care ati avut medical toata luna si codul de indemnizatie a fost 01).
La fel se calculeaza si indemnizatia de maternitate, dar se ia in calcul perioada octombrie 2013 - martie 2014.