Fiul meu,student in anul 2 ,beneficiaza de pensie de urmas de cand tatal lui a decedat.
in cazul in care se angajeaza,mai beneficiaza de aceasta pensie pana la finalizarea studiilor?
specific faptul ca are varsta de 20 de ani si este student la zi.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
2. - Nefiind pusa nici o restricte, conform celor de mai sus, poate cumula pensia de urmas cu orice alt venit, indiferent de sursa si de cuantum.
- Poate beneficia de pensie de urmas daca isi continua studiile dar numai pana la varsta de 26 de ani.
Buna ziua ! Indraznesc sa postez aici, in topicul deschis de d-na Corina, mai ales ca am vazut urmatoarea remarca :
",,,Studentul beneficiar de pensie de urmas, trebuie ca in fiecare an, pana la 1 octombrie, sa prezinte la Casa de Pensii adeverinta ca urmeaza o forma de învățământ.
Adeverința este valabila pana la 1 octombrie anul viitor. "
Tin sa mentionez ca azi am avut o discutie telefonica cu o d-na de la Casa de pensii Sectoriala MAI, care mi-a replicat la intrebarea mea referitoare la sistarea pensiei fiului meu incepand cu 30.06.2014, pe motiv ca a terminat facultatea ( eu am intrebat-o de unde stie ca nu repeta anul ?! ) : noi ( adica casa de pensii ) cum ne mai recuperam banii pe cele 3 luni de vacanta, daca fiul dvs nu mai merge la master din toamna ???!!!
Ca si Slavinia, stiu ca adeverinta este valabila din 01.10.2013 pana la 01.10.2014, deci au sistat abuziv pensia baiatului !
Nu am gasit nici o specificatie ca studentii din ani terminali ( licenta sau master ) au parte de alte termene de sistare a platii pensiei, respectiv 30.06.2014, asa cum sustine d-na de acolo .
Totusi, anul lui universitar s-a incheiat pe 11.07.2014, nici decum pe 30.06.2014 !!!
Ce pot face sa le lamuresc ca am dreptate, si mai ales cum sa fac sa ne repuna in drepturi imediat ?1
1. Din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG nr. 257/2011:
Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.
(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.
(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
...
2. - Nu se specifica nimic special pentru anul terminal.
- De aici inteleg ca daca pana pana in 10 noiembrie 2014 nu prezinta dovada continuarii studiilor atunci i se suspenda pensia de la data de 1 octombrie 2014.
3. - Faceti o contestatie, in scris, la Casa sectoriala de pensii, dati si textele de lege de mai sus, si solicitati sa va spuna baza legala o suspendarii pensiei de urmas.
- Daca nu se rezolva puteti apela la instanta de judecata (Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul).
4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.
Art. 150
(1) Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale si urmaresc aplicarea corecta a legislatiei referitoare la pensiile publice.
(2) Organizarea, functionarea si structura Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv a comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, ministrului apararii nationale, ministrului administratiei si internelor si directorului Serviciului Roman de Informatii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) In solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii adopta hotarari.
(4) Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Art. 151
(1) Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se comunica persoanelor in cauza si caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, dupa caz, in termen de 5 zile de la adoptare.
(2) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) care nu au fost atacate la instantele judecatoresti in termenul prevazut la alin. (2) sunt definitive.
Art. 152
Jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel.
Art. 153
Tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:
a) modul de calcul si de depunere a contributiei de asigurari sociale;
b) modul de stabilire a dobanzilor si penalitatilor de intarziere;
c) inregistrarea, evidenta si certificarea contributiei de asigurari sociale;
d) hotararile Comisiei Centrale de Contestatii si ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii privind deciziile de pensie;
e) deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor privind deciziile medicale asupra capacitatii de munca;
f) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale;
g) modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale;
h) plangerile impotriva proceselor-verbale de contraventie incheiate in baza prezentei legi;
i) contestatiile impotriva masurilor de executare silita, dispuse in baza prezentei legi;
j) alte drepturi si obligatii de asigurari sociale nascute in temeiul prezentei legi.
Art. 154
(1) Cererile indreptate impotriva CNPP, a caselor teritoriale de pensii sau impotriva caselor de pensii sectoriale se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori sediul reclamantul.
(2) Celelalte cereri se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul paratul.
Art. 155
(1) Impotriva hotararilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competenta.
(2) Hotararile curtilor de apel, precum si hotararile tribunalelor, neatacate cu recurs in termen, sunt definitive si irevocabile.
Art. 156
Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdictia asigurarilor sociale, se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila si ale Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 157
Cererile in fata oricaror organe sau instante, precum si toate actele procedurale in legatura cu litigiile, avand ca obiect drepturi sau obligatii de asigurari sociale, sunt scutite de taxa de timbru.
Competenta de solutionare
Pilu
Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)