avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate contributiile la buget ?

Buna ziua,

Asa cum spuneam intr-un alt topic, plec prin demisie de la o firma unde am ocupat o pozitie de conducere. Totul s-a dovedit a fi in regula, dar putin inainte de a-mi depune demisia am aflat ca angajatorul nu-mi platise contributiile pentru pensie, asigurari de sanatate, etc.
In momentul in care l-am anuntat, ca nu mai repect preavizul si de a a doua zi nu mai vin, deoarece el nu mi-a aplatit cele mentionate mai sus, am avut surpriza ca la sfarsitul zilei, sa fiu anuntat de contabilitate ca s-au achitat acele datorii pentru mine, dar si pentru alti angajati. Ca urmare, am fost obligat sa raman in firma pana la sfarsitul preavizului.
Va rog sa-mi indicati o modalitate de a verifica plata acestor contributii pana cand mai sunt angajatul acestei firme; odata plecat imi va fi foarte greu sa exercit presiuni pentru ca nu voi avea timp si probabil rabdare pentru asemenea activitati.
As fi interesat sa obtin un document in care sa se faca referire strict la persoana mea si in care sa se mentioneaza ca intreaga perioada cat am lucrat la firma respectiva aceasta mi-a platit contributiile catre buget.

Va multumesc ! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 16 Iulie 2014
Pentru a a afla daca angajatorul dvs. a platit sau nu contributiile pentru dvs. trebuie mers la Casa de Pensii si la Casa de Asiguari de Sanatate
Un drum la Administratia Fiscala v-ar lamuri mai bine.:)

OG nr.86/2003:
Art.27.- (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate si
contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
Mihai Nicolcioiu a scris:

Buna ziua,

.....
Va rog sa-mi indicati o modalitate de a verifica plata acestor contributii pana cand mai sunt angajatul acestei firme; odata plecat imi va fi foarte greu sa exercit presiuni pentru ca nu voi avea timp si probabil rabdare pentru asemenea activitati.
As fi interesat sa obtin un document in care sa se faca referire strict la persoana mea si in care sa se mentioneaza ca intreaga perioada cat am lucrat la firma respectiva aceasta mi-a platit contributiile catre buget.

Va multumesc ! :)

1. Modalitatea de a verifica plata este o sesizare la ANAF.

2. Nu veti obtine niciun astfel de document care va face referire strict la persoana dvs.

3. Neplata contributiilor nu va afecteaza dreptul la pensie si nici dreptul la somaj.
3. Neplata contributiilor nu va afecteaza dreptul la pensie si nici dreptul la somaj. Asta chiar nu am inteleso ! Cum nu afecteaza ?
@freeelis Multumesc pentru raspuns ! Dar chiar sambata trecuta am avut ocazia sa discut cu o persoana concediata, care nu putea sa se inscrie la somaj pentru ca angajatorul nu-i platise contributia bugetara corespunzatoare. La medicul de familie din timp in timp ti se cere o adeverinta din care sa rezulte calitatea ta de angajat si faptul ca angajatorul este la zi cu plata contributiei bugetare corespunzatoare. In cazul in care nu se prezinta aceasta adeverinta, persoana respectiva isi pierde calitatea de asigurat. Cum puteti comenta va rog aceste doua situatii ?

Alte discuții în legătură

Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor codulmuncii codulmuncii La multi ani, Hristos a inviat. Daca un salariat a castigat in instanta drepturile salariale pe perioada cat a fost concediat ilegal, neplata acestor salarii ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)