avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Țepuit de angajatori - plată discontinuă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite

Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile sociale pentru diverse perioade de timp. Intrebarea este ce pot face pentru a recupera cele 15 luni care nu imi pot fi luate in calucul la vechime/somaj/pensie etc? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: geopetrache , utilizator 12:18, 19 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Neplata contributiilor nu afecteaza vechimea in munca si nici stagiul de cotizare la somaj sau la pensie.

Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 5 În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
V.stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;
...
Prin urmare, legea nu face referire la plata contributiei pentru ca perioada in cauza sa fie considerata stagiu de cotizare, ci ea trebuie numai sa fie datorata.
Probabil ca angajatorul dvs nu a depus declaratiile D112.

Legea nr.263/2010 prevede:
art.3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p)stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
....

Asadar, contributia trebuie datorata nu si platita.
Insa este posibil ca angajatorul sa nu fi depus declaratiile lunare (pentru pensie si apoi D112) si atunci exista problema lipsei stagiului de cotizare.

Art.16 (5) C.mun.: Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Astfel, activitatea desfasurata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca indiferent daca s-a platit sau nu contributiile la bugetul de stat..


2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati o adeverinta de stagiu de la Casa de Pensii din raza de domiciliu, acolo veti vedea cate zile in luna si cate ore pe zi ati fost pontat -deci pentru ce venit brut si pentru ce perioada vi s-au facut declaratiile. Apoi, daca nu concorda cu timpul lucrat efectiv de dumneavoastra, sesizare la ITM pentru verificarea situatiei la angajator.
Multumesc

Solicitati o adeverinta de stagiu de la Casa de Pensii din raza de domiciliu, acolo veti vedea cate zile in luna si cate ore pe zi ati fost pontat -deci pentru ce venit brut si pentru ce perioada vi s-au facut declaratiile. Apoi, daca nu concorda cu timpul lucrat efectiv de dumneavoastra, sesizare la ITM pentru verificarea situatiei la angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca - neplata contributiilor de catre angajator Diana1992 Diana1992 Buna ziua Intentionez sa initiez un proces proces colectiv de munca impotriva angajatorului meu care nu a platit contributiile catre stat. Am doua ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la pensii jenilazar jenilazar Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)