Intentionez sa initiez un proces proces colectiv de munca impotriva angajatorului meu care nu a platit contributiile catre stat. Am doua intrebari:
1. Este obligatorie medierea conflictului de munca sau se poate incepe direct procesul?
2. Timp de 3 ani am lucrat si nu s-au platit contributiile catre stat, in cazul castigarii procesului, angajatorul este obligat sa plateasca somajul de care nu beneficiez acum?
1. Neplata contributiei la somaj nu trebuie sa afecteze dreptul dvs de a beneficia de somaj.
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 5 În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
V.stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;
...
Prin urmare, legea nu face referire la plata contributiei pentru ca perioada in cauza sa fie considerata stagiu de cotizare, ci ea trebuie numai sa fie datorata.
Probabil ca angajatorul dvs nu a depus declaratiile D112.
2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul : - unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
3. Daca promovati un litigiu impotriva angajatorului , in caz de castig, instanta va acorda numai ceea ce solicitati prin actiunea formulata.
1. Este obligatorie medierea conflictului de munca sau se poate incepe direct procesul?
Deocamdată da, trebuie să participați la ședința de informare privind avantajele medierii. Deși C.C.R. a declarat neconstituționale prevederile legale referitoare la obligativitatea participării la ședința de informare privind avantajele medierii, decizia nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.