avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asigurari sociale neplatite de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asigurari sociale neplatite de angajator

Buna ziua,
Lucrez de 4 ani intro societate de constructii. De 9 luni aceasta societate a intrat in insolventa la cererea administratorului, iar de 10 luni nu s-au platit datoriile catre stat si nici cele ale salariatilor( sanatate, somaj, impozit etc) cu toate ca acestea conform statului de plata au fost retinute din salarii , salariile nu s-au mai onorat de doua luni . Va rog sa imi comunicati daca pot beneficia de somaj ( deja vor sa ceara falimentul) , de asistenta medicala deoarece medicul de familie mi-a comunicat ca nu mai figurez ca asigurat si cum pot recupera salariile restante .

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 17 Martie 2016
1. Neplata contributiei la somaj nu trebuie sa afecteze dreptul dvs de a beneficia de somaj.
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 5 În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
V.stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;
...
Prin urmare, legea nu face referire la plata contributiei pentru ca perioada in cauza sa fie considerata stagiu de cotizare, ci ea trebuie numai sa fie datorata.

2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca - neplata contributiilor de catre angajator Diana1992 Diana1992 Buna ziua Intentionez sa initiez un proces proces colectiv de munca impotriva angajatorului meu care nu a platit contributiile catre stat. Am doua ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa recuperez salariile din urma de la angajator Loredana H Loredana H Bună dimineata! Va rog sa îmi spuneți cum as putea recupera salariile din urma pe care nu le-am primit,mentionez ca în momentul de fata sunt în fără ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)