avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Neplata contributiilor la pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Neplata contributiilor la pensii

Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu mi-a platit contributiile la pensii si somaj din 2015. Anul viitor (2019) as putea sa cer pensionare anticipata partial, mi se considera vechime de cand nu mi s-au platit contributiile de catre angajator? Daca nu, ce trebuie sa fac? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: jenilazar , utilizator 19:57, 30 Iulie 2018
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Faptul ca sunteti inregistrata in Revisal si in raportarile curente din D112, este suficient. In ce mod angajatorul ,isi onoreaza sau nu obligatiile de plata pe linie salariala, nu va afecteaza.
Legea nr.263/2010 prevede :
art.3 alin.1 lit. p) : stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;

Asadar, stagiul de cotizare pentru pensie nu este afectat de neplata contributiilor ...
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor de catre angajator suzana34 suzana34 Buna ziua! Cum procedez in cazul in care angajatorul mi.a platit doar o parte din contributiile la casa de pensii? (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
In legatura cu stagiul de cotizare la casa de pensii daniel_danut83 daniel_danut83 [b]Buna ziua am fost la casa de pensii din judetul meu si am aflat ca trei firme nu mi-au platit darile catre casa de pensii ce este de facut ca acestia sa imi ... (vezi toată discuția)