Buna ziua,
Sunt mama unui copil minor care mi-a fost incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva in urma divortului. Casatoria a durat trei ani, trei ani de violenta verbala si fizica, cu martori. Dupa divortul care a survenit la un an de la despartirea in fapt, fostul sot a facut inchisoare un an sau doi, nu stiu exact pentru ca am aflat din alte surse despre toate acestea. Singurul lucru cert a fost faptul ca a disparut total din viata mea si a copilului, ceea ce trebuie sa recunosc ca a fost foarte bine, tinand cont de calvarul prin care am trecut. Imi cresc singura copilul. Niciodata nu a primit pensie alimentara, nu isi cunoaste tatal, insa ii poarta numele. As vrea sa stiu cum as putea sa schimb numele copilului meu, pe cale judecatoreasca eventual, pentru ca pe cale administrativa nu pot deoarece nu am acordul tatalui, despre care nu stiu daca e in libertate si nu mai am niciun contact real: adresa, mail, nr. telefon etc. Copilul a manifestat o problema de integrare familiala, pentru ca avem nume diferit, i-am explicat ca suntem o familie monoparentala, chiar daca eu am alt nume de familie. Sunt multe detalii care pentru mine ca mama sunt dramatice, dar pentru un cititor ar putea fi redundante. Copilul stie ca la varsta de 18 ani si-l poate schimba singur, fara a mai fi necesar acordul. Intrebarea mea este daca pot sa ii schimb numele copilului in circumstantele mentionate pana la varsta de 18 ani. Multumesc!
Ar fi bine sa incercati intai pe cale administrativa, cu o cerere temeinic motivata si in functie de raspunsul lor puteti introduce si o actiune pe rolul instantei de judecata.
Copilul meu are 10 ani, avea 3 ani cand m-am despartit in fapt de tatal lui. Pe cale administrativa mi s-a spus ca fara acordul tatalui, respectiv consimtamantul dat in forma autentica, nu pot sa ii schimb numele, doar daca tatal ar fi pus sub interdictie, declarat judecatoreste disparut, decazut din drepturile parintesti. As fi vrut sa evit o procedura judecatoreasca. Singurul motiv pentru intentia de schimbare a numelui este faptul ca vreau sa creasca fara orice ar putea sa il intineze. Au fost nenumarate situatiile, mai ales de cand merge la scoala, in care s-a simtit stigmatizat pentru ca are nume diferit de mama, singurul parinte, ba chiar se semneaza uneori cu numele meu. Eu nu m-am recasatorit, am numele parintilor, toti membrii familiei cu care copilul interactioneaza au acelasi nume. Voi contacta un avocat pentru a ma indruma in tot acest demers fie el si judecatoresc, pentru ca vreau binele copilului meu. Multumesc!
Puteti cere suplinirea acordului tatalui pentru schimbarea numelui pe cale judecatoreasca, cred insa ca va trebui sa demonstrati ca este in interesul copilului sa ii fie schimbat numele.
(off-topic si strict personal - copilul meu cel mare poarta alt nume decat mine si sora lui insa nu are de suferit din cauza asta in nici un fel - pentru colegii lui sunt "mama lui Petru" iar invatatoarea/educatoarele/profesorii nu au avut niciodata comportament diferit fata de el)