avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionara casatorita, dreptul la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionara casatorita, dreptul la pensie

Buna seara.
Ma interesez ptr mama mea, care a fost casnica si a avut grija de 4 copiii ... iar acum are 63 ani. Șotul trece acum la pensie adică in acest an. Am auzit întâmplator de la un pensionar ca ar beneficia de pensie de 350 lei/luna.

Ne puteți ajuta cu informațiile legale (documente si unde trebuiesc depuse) ?

Mulțumim anticipat.

Cel mai recent răspuns: icoman , utilizator 15:40, 16 Iulie 2014
Faptul ca mama dvs a ingrijit 4 copii nu are relevanta .
Ceea ce ati auzit dvs.de la pensionarul respectiv, face referire la pensia de invaliditate,in cuantum de 350 lei, care se acorda drept urmare a hotararii nr.680/2012,chiar si persoanelor care nu au lucrat nici o zi macar. Conditia pentru a putea obtine acest gen de pensie este ca solicitantul sa achite la Casa de Pensii asigurarea minima, urmand sa se prezinte la Cabinetele de expertiza medicala cu actele medicale care sa ateste maladia solicitantului.
Astfel, persoanele care nu au lucrat niciodata cu contracte de munca,dar isi platesc asigurarea minima la Casa de Pensii, vor putea obtine decizia de pensie de invaliditate,ce va fi in cuantum de 350 lei.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Si cat timp (ani ar fi trebuit / ) trebuie sa plateasca acea asigurare minima ca sa poata beneficia de pensie 350 ? in cazul ei mai sunt necesare documente medicale de invaliditate ... ?
Poate merge si acum cu cerere la Casa de Pensii si sa plateasca asigurarea.
Conditia este sa mearga apoi la Cabinetul de expertiza medicala, cu actele medicale, in caz ca sufera de vreo boala si se poate incadra in aceasta categorie.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Trebuie sa aiba cel putin o luna de stagiu de cotizare la pensie.
Multumim pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un ... (vezi toată discuția)
Pot solicita pensie de invaliditate? gmihaiu39@yahoo.com gmihaiu39@yahoo.com Am hadicap gr.2 nu am lucrat nici o zi,am incheiat contract cu casa si am achitat contributia ptr. o luna de zile conf. deciz.CCR 680 \\2012.La comisia de ... (vezi toată discuția)
Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)