avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortata - proprietate inchiriata de fostul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortata - proprietate inchiriata de fostul sot

Buna ziua,
Sunt divortata de curand si nu am facut inca partajul. Suntem propietari ai unei garsoniere iar fostul sot a inchiriat fara sa-mi ceara acordul si nici contract de inchiriere pe acea garsoniera nu exista inregistrat la finante.
Ce pot face in aceasta situatie pentru a demonstra in instanta ca el a realizat venituri in tot acest timp ce se scurge pana la partaj sau ce alte optiuni am ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert11 , utilizator 12:55, 17 Iulie 2014
Actul juridic poate fi desfiintat.



Dispoziţii comune
Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).



Multumesc pentru raspuns.
Cum demonstrez ca a inchiriat locuinta si a primit renumeratie banesca, in care nu am avut nicodata domiciliul nicu eu nici fostul sot, daca nu exista un contract de inchiriere ?
Mai aveti cheie de la intrarea in locuinta? Mergeti acolo si asteptati sa vedeti cine apare. Fiind proprietar il scoateti afara pe cel care locuieste acolo, eventual chemati si politia, care va lua declaratii. Pe baza lor puteti actiona mai departe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)
Inchirierea unei case ce face obiectul unui partaj, fara acordul fostului sot mioara2012 mioara2012 Buna seara! Puteti, va rog sa imi spuneti daca este legal sa inchiriez casa, fara acordul fostului sot. Fac precizarea ca sunt inca in procedura de partaj ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)