avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza topografica efectuata intentionat gresit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza topografica efectuata intentionat gresit

Ce se poate face impotriva unui expert topograf care a intocmit o expertiza topografica intentionat eronata , bineinteles in favoarea partii adverse care a si platit expertiza ? Mentionez ca expertiza a fost facuta in luna decembrie 2004, si ca in urma acelei expertize s-a dat o hotarare definitiva si irevocabila. Punererea in posesie, conform acelei hotarari definitive, a avut loc conform acelui raport de expertiza eronat, adica masuratorile pentru identificarea acelui teren au fost facute in cadrul numarului topografic X, pe cand in raportul de expertiza si in procesul verbal de punere in executare a hotararii judecatoresti scrie ca e Y. Constituie acest lucru o fapta penala (tulburare de posesie)? Avand in vedere ca au trecut aproape 4 ani jumate, se mai poate face plangere penala impotriva acestui expert, si daca da in care categorie de ,,FALS" se inscrie?
Cel mai recent răspuns: ionitacl , utilizator 01:33, 29 Noiembrie 2017
Se poate face plangere penala impotriva expertului, binetinteles.
Fapta poate fi incadrata fie la fals intelectual fie la fals in inscrisuri oficiale. Insa nu incadrarea in genere e facuta de organul de cercetare penala.
In masura in care obtineti o hotarare de cndamnare aveti deschisa calea reviyuirii solutiei pronuntate.
Solutia revizuirii este posibila si daca se constata ca fapta s-a prescris intrucat solutia procurorului nu va fi de achitare ci de incetare sau scoatere.
Am citit ca infractiunea de fals intelectual se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Avand in vedere faptul ca acest raport a fost intocmit acum 4 ani si jumatate, daca se face plangere acuma, iar termenul de prescriptie este de 5 ani, dupa ce s-a inregistrat plangere acest termen se intrerupe pana la finalizarea dosarului de cercetare ori pana la o sentinta definitiva in acest caz?
Din cate stiu suspendarea prescriptiei opereaza dupa ce i se aduce la cunostinta invinuirea.
Indiferent insa ca intervine sau nu prescriptia se da o solutie in care se constata savarsirea faptei insa intervine prescriptia raspuinderii penale.
Altfel spus .. nu suporta nici o sanctiune insa solutia procurorului este suficienta pentru a avea deschisa calea revizuirii.
E neimportant pentru instanta civila cuantumul pedepsei ... ci existenta faptei si constatarea interventiei prescriptiei.
Puteti formula plangre penala sub aspectul savarsirii infractiunii de FALS INTELECTUAL (art. 289 C. pen.) impotriva respectivului expert. Conditia de baza este sa se poata face dovada ca in continutul raportului de expertiza intomit de acesta in luna decembrie 2004, a inserat cu buna stiinta date care nu corespund realitatii.
In fond nu cred ca urmariti doar tragerea acestuia la raspundere, ci doar intocmirea unui dosar penal care sa dovedeasca ca datele inserate in raportul de expertiza nu corespund realitatii, ceea ce va da dreptul sa atacati respectiva hotarare.B-)B-
Alin Paidiu a scris:

Din cate stiu suspendarea prescriptiei opereaza dupa ce i se aduce la cunostinta invinuirea.
Indiferent insa ca intervine sau nu prescriptia se da o solutie in care se constata savarsirea faptei insa intervine prescriptia raspuinderii penale.
Altfel spus .. nu suporta nici o sanctiune insa solutia procurorului este suficienta pentru a avea deschisa calea revizuirii.
E neimportant pentru instanta civila cuantumul pedepsei ... ci existenta faptei si constatarea interventiei prescriptiei.

Alte discuții în legătură

Art. 341 alin.6 lit. b cod proc. pen. crimxm crimxm Buna ziua, Am calitatea de petent intr-o cauza penala, finalizata cu \"clasare\" de catre Parchetul d.p.l.Jud sect.... Am depus Plangere in temeiul art 340 ... (vezi toată discuția)
Plangere la judecatorul de camera preliminara Anatol2017 Anatol2017 Pregatesc o plangere impotriva ordonantei Prim-Procurorului prin care propune clasarea cauzei. A fost plangere de marturie mincinoasa contra unui expert topo. ... (vezi toată discuția)
Detin proba pentru comparatie dogarudobra dogarudobra patru rapoarte de expertza topografica s-au facut cu omiteri de informatii cu masluiri ale zonelor de litigiu, cu asezarea busolei pe planurile parcelare cu ... (vezi toată discuția)