avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturile parintesti

copilul are 4 ani. pana acum si+a vazut tatal de 3 ori. odata la testul ADN si apoi in parc.. in rest nu+l suna, nu se intereseaza, nu exista.
am fost cu copilul la spital, l-am anuntat si a sunat dupa 2 luni sa intrebe ce face. atat

la gradinita nu da hartii la dosar, pe principiul k el nu semneaza nimic, si nu recunoaste nimic, iar pensia alimentara o plateste cand isi aduce aminte.. in ultima vreme, ce e drept, isi aminteste lunar

il pot da in judecata pt decaderea din drepturile parintesti... pt neglijenta, ignorare..?? sa nu mai aiba niciun drept asupra copilului, ca tot nu are nicio legatura cu el?
k as cere totodata si reactualizarea pensiei alimentare (si+a schimbat serviciul si plateste tot suma stabilita prima data..)

si ce inseamna pe viitor asta cu drepturile parintesti.. cum se impaca cu pensia de intretinere si mostenirea.. eventual infierea copilului de altcineva
multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:20, 15 Mai 2009
Legea privind drepturile copilului

Art. 28 (1) Daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol sanatatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, instanta judecatoreasca, la cererea serviciului public specializat pentru protectia copilului, va decide decaderea din drepturile parintesti.

(2) Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.

(3) Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

(4) Instanta judecatoreasca se va pronunta si cu privire la mentinerea relatiilor personale ale parintelui decazut din drepturile parintesti cu copilul sau.

(5) La solicitarea parintelui decazut din drepturi, instanta judecatoreasca poate reda acestuia exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat cauzele care au dus la decadere.

(6) Solutionarea cauzelor privind decaderea din drepturile parintesti, precum si redarea acestora, se face cu citarea parintilor si a serviciului public specializat pentru protectia copilului. Participarea procurorului este obligatorie.
Chiar daca este decazut din dreptul parintesc, tatal copilului tot trebuie sa-si dea acordul la adoptie.
Mai mult, spuneti ca in ultima vreme isi aduce aminte lunar de pensie.
Deci, pe langa faptul ca e foarte greu in general obtinerea decaderii din aceste drepturi, dvs. nu prea aveti motive.
Potrivit art.109 alin l C.fam., dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti. Rezultă că decăderea se poate lua împotriva părintelui numai pentru greşeli de o anumită gravitate în exercitarea drepturilor ori neîndeplinirea îndatoririlor părinteşti cu privire la persoana copilului.

Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

Subiect:RE;decadere din drepturile parintesti

in primul rand ca sa solicitati decaderea din dr parintesti tb sa aveti motive intemeiate . faptul ca de ex plateste lunar pensia alimentara, ar putea constitui un contraargument la cele invocate de dvs . si mai mult cererea de decadere din dr parintesti se poate introduce de autoritatea tutelara ori de catre procuror.

pt pensia alimentara, daca doriti majorarea acesteia, puteti face actiune in instanta in acest sens cf art 44 coroborat cu art 94 c fam .
Inteleg ca dv. sunteti suparata, dar nu vad motiv ca tatal sa dea semnaturi sau hartii la gradinita... :( Nu aveti incredintat copilul catre dv.?
Daca nu, nici asta nu e vina lui.
Decaderea nu vad sa produca alte efecte ca pana acum, inteleg si ca le vreti pe toate: razbunare, mostenire si pensie pentru copil, pedepsirea tatalui etc. Daca gresesc, va rog sa ma iertati, asa am interpretat eu mesajul.

Eu consider ca aceasta decizie este una in dezinteresul minorului, asta pe langa faptul ca procedura este extrem de greoaie si puteti sa nu convingeti Autoritatea sa ceara decaderea. Sansele sunt chiar extrem de mici, infime.
Iar pentru asta vizite la domiciliu, convorbiri cu minorul, poate vreun psiholog, il treceti prin chinurile iadului pentru nimic.
Ca sa nu spun ca riscati sa va vada Autoritatea ca razbunatoare sau similar, lucru ce ar putea fi folosit pe viitor impotriva dv. de tata.

E numai o parere, va rog sa nu va suparati pe mine.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decadere din dreptul parintesti iner2009 iner2009 buna,am o intrebare in legatura cu decadere din drepturi parintesti !! am un copil de 7 anisori si am divortat de 3 ani.tatal copilului a plecat din tara cand ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)