Buna ziua !
Aceasta se poate solutiona numai prin instanta de judecata, instanta care pronunta o hotarare in acest sens. Actiunea poate fi introdusa de catre autoritatea tutelara si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor.Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei.Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma.
In alta ordine de idei, pentru neplata cu rea- credinta a pensiei de intretinere pe o perioada mai mare de doua luni, puteti depune plangere penala .
Cu stima !
Multumesc! dar as dori sa stiu daca, de exemplu, pot scoate copilul din tara fara acordul parintelui decazut. Care sunt drepturile parintelui decazut, pe care legea ma obliga sa i le respect? Sau poate fi la alegerea mea daca vreau sa i le respect/acord?
Motivele aratate de dvs. nu sunt de natura a duce la decaderea tatalui din drepturile parintesti.Aceasta masura se ia numai in situatia in care santatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare al drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava, in indeplinirea indatoririlor de parintea ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face corespunzator in interesul minorului.
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
Pe de alta parte Autoritatea tutelara poate ingadui tatalui decazut sa pastreze legaturi cu minorul, acest drept fiind restrans numai in masura se dovedeste ca asemenea legatura ar pune in primejdie educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a minorului.
Cu alte cuvinte, tatal ramane in continuare obligat la plata pensiei si are dreptul sa-si viziteze minorul, drept pe care sunteti obligata sa-l respectati.
In ceea ce priveste plecarea din tara cu minorul, atata vreme cat acesta va este incredintat spre crestere si educare printr-o hotararea definitiva si irevocabila, nu aveti nevoie de acordul tatalui.
Aveti insa obligatia insa sa nu impiedicati in nici un mod posibilitatea tatalui de a pastra legatura cu minorul.
daca aduc in instanta un psiholog care demonstreaza traumatizarea minorului prin vizitarea haotica a copilului, lipsa tatalui de la multe vizite, pot cere decaderea drepturilor precum si ridicarea dreptului de vizita?
si daca psihologul respectiv va evidentia (printre altele) stresul si traumatismele psihice la care il supuneti pe copil in ai SUBLINIA si EVIDENTIA frecvent lipsa de interes aparenta a propriului tata???#-o#-o#-o
hm???