avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturi parentale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturi parentale

neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din drepturi? numai faptul ca abuza fizic un minor? daca un copil isi doreste sa fie trecut pe numele de familie al mamei si al actualului sot, iar lucrul acesta chiar il afecteaza in mod evident, nu e suficient pt ca mama sa poata face pasul asta? sunt multe intrebari si nu reusesc sa ma luminez totusi in aceste privente. multumesc mult pt orice ajutor.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:34, 5 Ianuarie 2011
Neplata pensiei alimentare nu poate duce la decaderea din drepturile parintesti.

Cererea pentru decadere trebuie facuta in urma unei anchete, de un reprezentant al autoritatii tutelare.
“…daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului sunt neglijate…
Cererea nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor. Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei. Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare. Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale cu minorul.”


Pentru a “trece” copilul pe numele mamei (si al sotului actual) e necesar acordul tatalui – pentru schimbarea numelui pe cale administrativa.
Neplata pensiei de intretinere nu este un motiv de decadere a tatalui din drepturile parintesti.
Daca tatal nu plateste pensia de intretinere 2 luni consecutiv, aveti posibilitatea sa formulati plangere penala impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunii prev de art.305 al.1 lit.c) -abandonul de familie.
Decaderea din drepturile parintesti este prev de art.109 al.1 c.fam:
"Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania."

Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi buzeamihaelasimona buzeamihaelasimona Buna ziua, este prima data cand intru aici. Inainte de toate sa va spun istoria mea. Am 37 de ani,sunt divorzata,locuiesc in italia,dar asta nu are ... (vezi toată discuția)