avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul somaj

buna ziua!am o vechime de 39 de ani si as vrea stiu cum se calculeaza somajul,iar salariul pe cartea de munca este de 854 lei.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 17 Iulie 2014
Indemnizatiai de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b )suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

In ceea ce a priveste cuantumul indemnizatie acesta va fi : 75% din val. indictorului social de referinta (75% din 500 lei) ,la care se va adauga x % din media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + 10 % din media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Grigorie Palama Grigorie Palama La 15 anii vechime plus salariul brut 1525 cât îmi revine șomajul pe luna (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)
Cuantum somaj maridana1986 maridana1986 - am lucrat din 2006-2012 continuu la aceeasi firma - 2012-2014- concediu de crestere a copilului - in 2014 cand trebuia sa revin la servici, unitatea ... (vezi toată discuția)