avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RAMBURS TOTAL/PARTIAL TRATAMENT IN AUSTRIA+ACUZATIE ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RAMBURS TOTAL/PARTIAL TRATAMENT IN AUSTRIA+ACUZATIE MALPRAXIS VASLUI

Buna ziua,

Detalii despre caz:
In luna februarie 2009, pacientul (tatal meu) a acuzat dureri abdominale, s-a prezentat la medicul de familie in localitatea de resedinta (Vaslui) iar acesta i-a prescris antibiotice (fara nici o analiza), diagnosticul fiind "infectie abdominala". Durerea a trecut in trei zile.

Pe data de 4 aprilie, pacientul a fost dus cu ambulanta la spitalul din Vaslui, medicul i-a pus diagnosticul de "peritonita", a fost operat, dupa care pana pe data de 9 aprilie a fost tinut in spital cu perfuzii si un tub de drenaj (nu s-au facut analize, nici nu i s-a administrat vreo medicamentatie). Pe data de 9 aprilie, la cererea sa si cu interventii pentru a obine o ambulanta, pacientul a fost transferat la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

La spitalul Spiridon, analizele facute la urgenta au aratat ca toti parametrii erau la nivel triplu fata de normal. Pacientul a reintrat in operatie, de aceasta data pentru ocluzie intestinala. Incepand cu a doua zi dupa operatia de ocluzie intestinala, starea pacientul s-a inrautatit cu fiecare minut, intrand in disfunctie multipla de organe (stare avansata de delir, insuficienta renala-creatinina la nivel 8 fata de 2 maxim admis, nivel bilirubina foarte ridicat). In acest timp, se stia ca este vorba de o infectie foarte severa (pentru care i s-au adiministrat antibiotice foarte scumpe si eficiente impotriva majoritatii virusilor cunoscuti) dar nu se stia despre ce virus anume este vorba.
Diagnosticul pus de doctori a fost enterita necrozanta, cu sanse de supravietuire 50%. Cu toate acestea, medicii implicati au afirmat ca un astfel de caz nu au mai vazut la un organism tanar (56ani) si netarat de alte boli (intr-adevar, tatal meu era un om fara probleme de sanatate).

Ca urmare a acestor fapte, plus cateva elemente care tin de neregulile din sistemul sanitar romanesc, precum (a) pacientul suferea de infectie severa, dar pana duminica dimineata nu-l consultase un medic infectionist (am intrebat doctorul de garda daca putem face ceva ca si familie, iar raspunsul a fost: "ar fi bine sa ADUCETI un medic infectionist", ceea ce am si facut); b) duminica dimineata s-a luat proba de coprocultura ce trebuia analizata urgent pentru a descoperi natura streptococului ce provoca infectia, proba ce a fost reluata luni dimineata (intrucat medicul rezident care trebuia sa duca proba la laborator nu a luat bilet de trimitere de la spital, iar proba ulterior a fost aruncata), nici proba de luni nu a fost analizata (aici nu stiu din ce motive, eram doar de fata la discutia dintre medicul de la terapie intensiva si medicul de garda cand spuneau acest lucru), prin urmare s-a luat o noua proba marti dimineata ale carei rezultate nu le stiu nici in ziua de astazi) am luat decizia de a-l transfera de urgenta la spitalul AKH din Viena.
Prin urmare pe data de 15 aprilie dimineata la ora 11.15 eram in sectia de terapie intensiva de la AKH, iar pe data de 16 aprilie la ora 3 dimineata pacientul era complet stabilizat (cel mai important fiind faptul ca iesise din delir).
Pe data de 17 aprilie, mi s-a spus ca din Romania a venit cu o grava infectie la gat (de la cateterul aplicat la spitalul Spiridon), stare severa de deshidratare (in Iasi i-a fost interzisa apa) plus MRSA (stafilococ auriu foarte rezistent la antibiotice) si acinetobacter: infectii nosocomiale, deosebit de periculoase (mortale in 70% din cazuri) care se dobandesc mai ales iin sectiile de terapie intensiva.

Aici este o scurta explicate de pe net:
Infectia nozocomiala este infectia dobandita de pacient in cursul spitalizarii pentru o alta afectiune (contaminarea bacteriana anterioara internarii cu manifestare clinica intraspitaliceasca nu reprezinta o infectie nosocomiala), cel mai adesea manifestata clinic pe parcursul internarii actuale, dar posibil si dupa externare. Rata acestor infectii in patologia infectioasa generala este de 5-20% (incidenta maxima, de 28-30%, in serviciile de reanimare), fiind responsabile de 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala.
Infectia nozocomiala determina consecinte importante atat in plan medical, cat si in plan economic (sanitar si nu numai): infectii respiratorii grave la cei intubati mai multe zile, complicatii postoperatoarii tardive (peritonite postoperatorii tardive, abcese intraperitoneale, granuloame de corp strain, etc.), posibile interventii chirurgicale ulterioare, prelungire a duratei de spitalizare, incapacitate temporara, prelungita sau definitiva de munca, etc.


De aici incolo, lucrurile au evoluat extrem de bine, 7 zile in sectia de terapie intensiva de la AKH si inca 7 zile la spitalul privat Rudolfinehaus, pentru a trata aceste bacterii.

Evident, aceasta este o situatie care a avut un final extrem de fericit, platit insa din buzunarul unui om care toata viata a contribuit la cnas pentru a beneficia de tratament medical decent in aceasta tara.

Post factum insa, vreau ca statul roman sa plateasca acest tratament si modalitatea pe care am aflat-o pana acum este cu obtinerea formularului E112 (care in mod general se obine inainte de efectuarea tratamentului, dar, in cazuri de forta majora, se poate obine si ulterior).
In plus, in cazul medicului din Vaslui, doresc pornirea unei acuzatii de malpraxis (intrucat in urma operatiei nu l-a transferat la o alta unitate medicala in care sa beneficieze de tratament medicamentos. Specific faptul ca orice student in anul I la medicina stie ca o peritonita trebuie urmata negresit de administrare de antibiotice).

Sumarizez intrebarile:
1) care este modalitatea prin care pot obtine ramburs total sau partial pentru efectuarea tratamentului la Viena?
2) Exista vreo firma de avocatura / avocat specializati pe cazuri de malpraxis medical care pot prelua acest caz (sanctionarea/inlocuirea medicului de la spitalul din Vaslui)?

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest lung mesaj, sper sa gasesc printre dumneavoastra un colaborator cu o gandire "outside of the box" , care sa ma ajute sa castig aceste demersuri.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:01, 15 Mai 2009
Orice medic practicant, are o asigurare de malpraxis.Actionat in judecata, acesta va apela la asigurator pentru a plati daunele probate de dv.Pe forum nu veti primi raspunsul privind pct.2).Folositi mesajele private la consultantii ce au aceasta experienta declarata in profil.
Va multumesc, asa am facut. Legat de primul punct, ma puteti ajuta? am vazut in profilul dvs. ca sunteti consultant asigurari....
Singurul mod in care va pot ajuta este sfatul:
Inainte de a apela la justitie, incercati sa aflati Asiguratorul medicului (unde are polita de malpraxis)
Apoi mergeti la Asigurator si deschideti dosar de dauna pe numele medicului, avand toate documentele eventual mai procurati si ce va mai cere inspectorul de daune.Daca nu reusiti, urmati calea justiabilului asistat neaparat de avocat.
Multa sanatate familiei si dv.!Succes!
Cateva aspecte in legatura cu asigurarea obligatorie de raspundere civila profesionala.
Se acorda despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratii raspund in fata legii,fata de tertele persoane ,daca se constata ca acestea au fost supuse unui tratament medicamentos neadecvat,cat si pentru cheltuielile care implica actiunea civila exercitata de catre acestia.Se acorda despagubirile cuvenite si in situatia in care asistenta medicala nu s-a acordat,desi se impunea.
Prin extindere,si persoanele juridice ce furnizeaza echipamente medicale neadecvate pot face obiectul raspunderii civile.
Exista si excluderi,printre care:
-in caz de incalcare intentionata a standardelor de asistenta medicala
-vicii ascunse ale echipamentului sau instrumentarului medical
-daca persoana tratata nu si-a dat consimtamantul
-daca se datoreaza persoanei cuprinsa in asigurare
-vinovatia se stabileste in sarcina unitatii medicale

Cand eroarea medicala este rezultatul lipsei unor investigatii complete a pacientului datorita starii de urgenta sau daca imprejurarile nu au permis cooperarea acestuia in acordarea asistentei,asiguratorul isi onoreaza obligatiile asumate prin contract.
Despagubirea intervine numai in urma procesului civil.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
ContSters76710, utilizator
Pana a ajunge sa se solicite despagubirea e cale lunga, intrucat trebuie dovedita culpa. Primii pasi sunt sesizarea Colegiului Medicilor din raza spitalului unde apreciati dvs. ca s-a savarsit o grava culpa medicala.Potrivit art. 449 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, „Actiunea disciplinara poate fi pornita in termen de cel mult 6 luni de la data savarsirii faptei sau de la data cunoasterii consecintelor prejudiciabile”.
sesizarea se va face numai in scris si va contine cateva elemente obligatorii:numele, prenumele, domiciliul si calitatea petentului; numele, prenumele si locul de munca ale medicului impotriva caruia se face plangerea; descrierea faptei si indicarea datei cand aceasta a avut loc; prejudiciul creat pacientului.
Dupa analizarea sesizarii, comisia de disciplina la care s-a depus sesizarea va pronunta o decizie prin care fie se aplica o sanctiune medicului fie se constata nevinovatia acestuia.
Partea nemultumita, fie pacientul, fie medicul, pot face contestatie, termen de maximum 15 zile si se depune, in mod obligatoriu, la colegiul unde a fost depusa si prima sesizare.
Aceasta contestatie se va solutiona de Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania si abia dupa parcurgerea acestor etape administrative, se va putea inainta cazul in instanta. In functie de solutia pronuntata, dupa epuizarea tuturor cailor de atac, in care va fi introdus si asiguratorul, in ipoteza existentei unei asigurari de malpraxis, veti putea aprecia daca vi s-a facut dreptate sau nu. In cazul dvs. vorbiti de mai multi medici si mai multe unitati sanitare, astfel incat aveti multe de facut.

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis medical galcsb galcsb Iata cazul: O ruda din familie (30 de ani) naste prin cezariana.Dupa ce iese din spital cu bebe,la o saptamana are dureri in zona abdominala,colici ... (vezi toată discuția)
Spitalul elias - fundeni mihalea223 mihalea223 Pe 6 noiembrie mama mea a fost dusa cu salvarea la Elias fiindca spitalul Fundeni nu are primiri urgenta.Ea este diagnosticata din 2001 cu maladia Crohn si ... (vezi toată discuția)
Malpraxis OldShatterhand OldShatterhand Am nevoie de un model de sesizare malpraxis pentru colegiul medicilor si totodata as vrea sa stiu daca se poate face o singura sesizare impotriva conducerii ... (vezi toată discuția)