avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA si contractele de munca
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA si contractele de munca

Buna ziua

Tatal meu are un PFA cu activitate taximetrie.
Stiu ca OUG 44/2008 este cadrul legislativ care reglementeaza activitatea PFA
cf. art. 17 nu poate angaja o alta persoana cu contract de munca ce sa presteze serviciul pentru care a fost autorizat (taximetrie)

Totusi OUG 46/2011 modifica acest articol si exclude clauza precizata, adica poate fi angajata o persoana care sa faca taximetrie

Mai cunoasteti vre-un alt act normativ care sa se aplice persoanelor fizice autorizate? Deoarece nu as vrea sa fac o intreprindere individuala pentru cateva luni cat doresc sa fac taximetrie, fiind o risipa de bani.

Si care sunt procedurile care trebuie urmate pentru angajarea unei persoane de catre un PFA?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 6 Februarie 2018
1. Actul normativ este OUG nr.44/2008.

2. Sunt multi mai multi pasi de efectuat pentru angajare :
1. informarea salariatului , potrivit art.17 alin.3 C.mun., cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

2. Daca partile cad de acord , atunci se va incheia c.i.m.

3. Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca (cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza).

4. Se completeaza si se transmite REVISAL-ul la ITM.
Transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de munca se face pe suport CD, discheta 3,5 inch/1,44 MB sau medii de stocare USB cu sistem de fisiere FAT/FAT32.
Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic (REVISAL), insotit de o adresa de inaintare semnata si stampilata de catre reprezentantul legal, se depune la sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala persoanele fizice sau juridice isi au domiciliul, respectiv sediul.
Pentru prima depunere la sediul inspectoratului teritorial de munca a registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic, adresa de inaintare este insotita de o copie a certificatului de inmatriculare - in cazul angajatorului persoana juridica, respectiv o copie a actului de identitate - in cazul angajatorului persoana fizica.
Persoana fizica autorizata poate avea angajati pentru activitatea autorizata.
PFA-ul poate avea angajati in orice domeniu ,nu numai in cel in care este autorizat.

art.17 din OUG 44/2008:
(1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
...
Multumesc de informatii

Stiu ca actul normativ este OUG 44/2008, dar acesta a suferit modificari prin "OUG nr. 46/2011 - modificarea OUG nr. 44/2008 - desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale".

Eram curios daca au mai intervenit alte modificari ale actului normativ principal (OUG 44/2008) in afara de OUG nr 46/2011
freeelis a scris:

PFA-ul poate avea angajati in orice domeniu ,nu numai in cel in care este autorizat.

art.17 din OUG 44/2008:
(1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
...


Ati inteles gresit... am spus ca PFA poate avea angajati pentru activitatea autorizata in sensul ca in mod logic si legal nu poate desfasura alte activitati in afara celor autorizate la ORC.

Alte discuții în legătură

Angajarea de catre pfa a unor terte persoane danuta34 danuta34 as dori sa stiu daca o intreprindere familiala poate angaja terte persoane conform legii 40/2013 aparuta in monitorul oficial 129/11 martie 2013.la itm se ... (vezi toată discuția)
Angajare pe pfa pacepa_2001 pacepa_2001 S-a aprobat legea prin care se poate angaja cu contract de munca pe PFA? Multumesc. (vezi toată discuția)
P. f. autorizata poate angaja? costicamacovei costicamacovei va rog sa ma ajutati cu raspuns daca o persoana fizica autorizata are voie sa angajeze si alte persoane care sa ii desfasoare activitati multumesc (vezi toată discuția)