avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ținere contabilitate microîntreprindere ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ținere contabilitate microîntreprindere (Administrator sau absolvent de studii economice superioare)

Bună ziua,

Un prieten a înființat la începului lunii o microîntreprindere neplătitoare de TVA (obiect de activitate: vânzare de ceaiuri). Activitatea va fi restrânsă, cel puțin la început și pentru organizarea contabilității vrem să eficientizăm cheltuielile către stat cât putem de mult.

Eu sunt absolvent ASE, al Facultății CIG și aș dori să-l ajut cu ținerea contabilității. Menționez că lucrez într-o firmă de contbilitate de 3 ani dar nu sunt acreditat CECCAR.

Opțiunile pe care le am până acum sunt:

- Contabilitatea să fie ținută de administrator, cu ajutorul meu. Dar el să fie cel care semnează toate documentele, de la cele lunare până la situațiile financiare. În acest caz, nu ar interveni niciun fel de contract între mine și administrator, deci niciun fel de contribuții.

Legea 420/2004 care completează Legea Contabilității spune că administratorul poate ține contabilitatea dacă cifra de afaceri este mai mică decât 50.000 EUR.

[ link extern ]

- Eu să fiu cel care ține contabilitatea, în baza unei convenții civile.

Legea 82/1991 modificata si completata de OUG nr. 37/2011 spune la art. 10, alin (3^1) că în anumite condiții îndeplinite de firmă, contabilitatea poate fi ținută pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare

[ link extern ]


Ce nu-mi este clar:
- dacă legea 420/2004 mai este valabilă sau acel articol a fost anulat între timp
- daca conform ei, administratorul poate semna inclusiv situațiile financiare
- dacă acele contracte/convenții civile specificate de ultima variantă a legii contabilității sunt prevăzute de Codul civil
- dacă sunt alte aspecte pe care nu le-am luat în calcul

Mulțumesc mult pentru orice ajutor,

Dorin Moraru
Cel mai recent răspuns: paul1851 , utilizator 20:58, 13 Decembrie 2014
CAPITOLUL II
Organizarea si conducerea contabilitatii

ART. 10

(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

(3^1) În cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1^1), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.

(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. În cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

(4^1) În cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. În cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.

(5) Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au persoane incadrate cu contract individual de munca sau numite intr-o functie publica, potrivit legii, pot incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu aceasta destinatie.

Buna seara. Sunt si eu interesat de acest subiect, dar din lege nu imi dau seama de raspunsuri.. legea o stiam, dar aveam nevoie de o explicatie mai detaliata. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de semnatura bilant contabil akitadolf akitadolf Sant angajata la o firma mica in functia de contabil,nu am studii superioare dar eu fac toate inregistrarile contabile va rog sa imi spuneti daca pot semna ... (vezi toată discuția)
Evidenta contabila cri5tina cri5tina Buna ziua! Un PFA de expertiza contabila,(liber profesionist) cum poate tine contabilitatea la o ala societate la care este asociat? Contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Administrator srl poate sa tina contabilitatea? aurah aurah Buna ziua, administratorul unui SRL poate sa isi tina evidenta contabila, daca a terminat studii superioare economice(mentionez ca societatea nu are nici un ... (vezi toată discuția)