avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

Sunt pensionar de invaliditate gradul III, Sunt angajat la o firma cu norma de 4 ore. Intrebarea este de cate tichete de masa pot beneficia pentru o luna cu 20 de zile lucratoare, in care am lucrat 20 de zile adica 80 de ore?
Cel mai recent răspuns: laszlobotar , utilizator 14:23, 22 Iulie 2014
Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelr de masa prevede ca, salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel putin egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru.
Astfel, tichetele de masa vor fi acordate proportional cu perioada efectiv lucrata.

Textul de lege nu face nici o referire la durata timpului de munca (ore lucrate) ci numai la zilele lucrate si ce reprezinta zilele care nu sunt considerate lucrate.

In speta, la 20 de tichete de masa , aveti dreptul.
Va multumesc frumos,
Am primit doar 10 tichete de masa (in loc de 20). La intrebarea mea adresata angajatorului mi s-a dat raspunsul :

In legatura cu nelamurirea dumneavoastra pentru numarul de tichete de masa pe care il primiti, va aduc la cunosinta faptul ca politica grupului .... este de a acorda un tichet de masa pentru salariatii care lucreaza cu norma intreaga de 8 ore / zi .

Angajatorul poate sa decida daca acorda sau nu tichete de masa , nu este o obligatoriu sa se acorde aceste tichete .

(6) Angajatorul are libertatea de a decide dacă acordă tichete de masă şi sub ce formă, în urma consultării cu salariaţii, prin organizaţiile sindicale legal constituite sau prin reprezentanţii salariaţilor, după caz.


Va rog sa-mi spuneti, daca acest raspuns este acceptabil sau nu,.Daca da ma supun si daca nu ce pot sa fac?
Este acceptabil acel raspuns, intrucat legea prevede aceasta posibilitate aleasa de catre angajator.

Din Normele de aplicare a Legii 142/1998:
Art. 2
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Ok,Multumesc,
Am inteles, este o lege dar nu este nevoie sa serespecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa ? victorp victorp Buna seara , Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat : -cite bonuri este normal sa primesaca lunar un ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa sabau rita sabau rita Pentru persoanele cu 1/2 norma cite tichete de masa se acorda? Bineinteles pt 2010 ,mentionez ca lucrez la bugetari,iar in contractul colectiv de munca sut ... (vezi toată discuția)
Tichete masa kiti36 kiti36 am fost informata intorcandu-ma la lucru din maternitate ,ca trebuie sa semnez un regulament intern in care sunt de acord sa primesc timp de3 luni doar 10 ... (vezi toată discuția)