avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriasii statului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriasii statului

Buna ziua. Familie de chiriasi ai statului au pierdut proces cu fostii proprietari si au fost evacuati. La primarie au depus cerere pentru o noua locuinta, li s-a spus sa caute singuri casa si primaria ii va sprijini la AFI. Au gasit un batran, care era si el chiriasul statului, au avut grija de el cu conditia ca dupa decesul sau ei sa ramana in acel apartament (de fapt mansarda unei vile). Batranul a decedat, ei s-au adresat la AFI, dar nu s-a incheiat contract intrucat casa inca este in litigiu (revendicata), dar ei achita chiria catre AFI si li se elibereaza chitante chiar pe numele lor (desi nu au titlu locativ). Au dat acolo de o vecina-proprietara a apartamentului de la etajul1 (vila are 2 ap. la parter, 2 la etaj si 1 la mansarda), care a pus ochii pe mansarda si ii sicaneaza intruna. Acum le-a intentat actiune in evacuare pe 1033 CPC nou pe motiv ca nu i-ar permite sa faca lucrari de reparatii si se infiltreaza apa, desi apartamentul ei nu este pe partea cu mansarda si de fapt infiltratiile se datoreaza unor lucrari efectuate aiurea chiar de ea. Intrebarea este urmatoarea: pot paratii sa invoce inadmisibilitatea actiunii in evacuare, avand in vedere ca reclamanta pe de o parte nu este proprietara mansardei, iar pe de alta parte nu justifica un interes in evacuarea paratilor, ci doar urmareste sa "scape" de ei ca sa ocupe ea mansarda?
Multumesc si imi cerscuze pentru postarea foarte lunga.
Cel mai recent răspuns: vulpedepadure , utilizator 21:54, 25 Iulie 2014
pot invoca si acest lucru, dar de preferat sa se pregateasca si pentru aparare pe fond
Imi cer scuze pentru insistenta, am cautat materiale pe internet si am gasit articole referitoare la actiunea proprietarului/locatorului impotriva celor care ii ocupa imobilul cu sau fara titlu, insa nu am gasit un raspuns clar pentru o situatie asemanatoare celei prezentate de mine. Intrebarea e urmatoarea: este legala si admisibila o actiune in evacuare din partea unei persoane care nu este proprietar (si nici macar chirias in ce priveste acel spatiu concret din imobil) impotriva vecinilor sai? Nu era mai corect sa le ceara despagubiri pentru prejudiciul pe care zice ca l-a suferit din vina lor?
Precizez ca proprietar (sau locator) in acest caz ar fi AFI, care incaseaza chiria si emite chitante pe numele paratilor, dar refuza sa le incheie contract de inchiriere.
Pe pocedua specială a evacuării doar locatorul sau prorpietarul are calitate procesuală activă, iar acțiunea o poate introduce după ce a notificat în prealabil pe locatar sau pe ocupant.


ART. 1037 Încetarea locaţiunii. Notificarea locatarului
(1) Atunci când dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii prin expirarea termenului, prin acţiunea locatorului, prin neplata chiriei sau a arenzii, precum şi din orice altă cauză şi locatorul doreşte să intre în posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, în scris, prin intermediul executorului judecătoresc, punându-i în vedere să elibereze şi să-i predea liber imobilul, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării notificării.

ART. 1038 Notificarea ocupantului
Atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.

ART. 1040 Sesizarea instanţei
Dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu.
La primul termen de la instanta, paratii sa invoce EXCEPTIA LIPSEI CALITATII PROCESUALE ACTIVE A RECLAMANTEI.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias luat in spatiu ballo ballo La expirarea contractului de inchiriere (inregistrat la ANAF) sau anularea acestuia pentru neplata chriei pot evacua din locuinta chiriasul indiferent de ... (vezi toată discuția)
Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)
Notificare denuntare contract de inchiriere SAUNDU SAUNDU Buna ziua,azi am primit o notificare prin care propietara denunta contractul de in chiriere in baza art.1307 NCP Civ prin care ma someaza sa predau ... (vezi toată discuția)