avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie CASS pentru un an din urma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie CASS pentru un an din urma

Buna ziua!

Am si eu o mica nelamurire si va rog, daca se poate sa ma ajutati: Sunt studenta si pentru a ma inscrie la medicul de familie mi s-a solicitat dovada de asigurat de la CASS. Pentru a obtine aceasta dovada, am avut nevoie de adeverina de venit de la ANAF pentru ultimii 6 ani (de cand am implinit 18 ani). Bun, problema este ca, in 2010, figurez cu alte venituri, din care nu s-a retinut CASS si mi s-a solicitat sa il achit. La momentul respectiv am facut o promotie de o saptamana pentru care am primit 210 lei. Cand am intrebat cat ar trebui sa platesc, nimeni nu a stiut sa imi explice cu exactitate, ultimul raspuns de la CASS fiind suma de 320 de lei. Mie mi se pare enorm, mai mult decat am primit, si nu inteleg cum au ajuns la aceasta suma, mai ales ca eu in anul respectiv oricum eram studenta si beneficiam de asigurare de sanatate.

Poate cineva sa ma ajute?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 19:46, 23 Iulie 2014
Daca lucrezi, student fiind, ti se anuleaza calitatea de asigurat. Acum nu stiu daca se stabileste contributia doar pt luna in care ai lucrat si daca se stabileste in functie de venit.
Asta stiu, pentru ca am si lucrat, dar din salariu mi se retinea automat aceasta contributie. In 2010, lucrand o saptamana pentru o promotie, nu am fost salariat, ci figurez doar ca alte venituri din care nu s-a retinut decat impozitul si nu si CASS-ul. Eu nu inteleg acum cat ar trebui sa platesc pentru 210 lei...
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Erati studenta la data la care ati realizat venitul din acea promotie sau ati devenit studenta ulterior?
Daca erati studenta la acea data, puteti incerca sa faceti o contestatie desi e foarte posibil ca veniturile obtinute pe langa studentie sa intre in sfera de aplicare a contributiei la Sanatate.
Suma se explica prin majorarile adaugate la suma de baza pentru toti anii de la acea data pana in prezent.
Da, am fost studenta atunci. Am intrebat deja daca beneficiez de vreun avantaj fiind studenta atunci si mi s-a spus ca nu. Ideea e ca nimeni dintre functionarii publici, atat ai CAS cat si ai ANAF n-au putut sa imi explice cum se calculeaza CASS pentru acea suma din 2010, ci mi-au "trantit" o suma si mi-au zis ca asta e. Mie sincer mi se pare nejustificat, enorm si o aberatie, avand in vedere ca eu am castigat 210 RON, din care mi s-a retinut impozit, deci vreo 170 in mana si eu acum sa platesc CASS mai mult decat am castigat cu aproape jumatate? :-o
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Legea Sanatatii nr. 95/2006

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca.
-------------

Deci, practic, dvs. beneficiati pe perioada studentiei de asigurari la Sanatate fara sa platiti dar numai daca NU realizati venituri din munca.

Intrucat ati realizat venituri din munca, Casa de Sanatate v-a calculat CASS si dobanzi la aceast suma. Astfel se expilca suma pe care o aveti de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate pfa/pfi RominaDavid RominaDavid Buna! Am obtinut venituri din activitati independente inceptand cu luna septembrie 2009 pana in martie 2010 ca PFI. Din aprilie 2010 am PFA. Va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Impozit anaf diana_1990 diana_1990 Buna ziua.Am un cont la banca de 35.ooo euro si o garsoniera cumparata de mine.Banii i-am strans de-a lungul a 6 ani,sursa lor fiind mama,care lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate din vanzare apartament cand eram studenta marianaflore marianaflore Buna ziua, Am o problema si va rog sa ma ajutati. In anul 2010, studenta fiind, sub 26 de ani, am vandut un apartament. Anul trecut am solicitat un raspuns ... (vezi toată discuția)