avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributie sanatate pfa/pfi
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributie sanatate pfa/pfi

Buna! Am obtinut venituri din activitati independente inceptand cu luna septembrie 2009 pana in martie 2010 ca PFI. Din aprilie 2010 am PFA. Va rog sa imi spuneti de cand trebuie sa platesc contributia la sanatate, din septembrie 2009 sau din aprilie 2010? De la Casa de sanatate mi-au spus ca din septebrie 2009, iar alte persoane mi-au spus ca nu pot fi obligata sa platesc contributia anterior infiintarii PFA-ului. Pot fi obligata sa platesc si pentru perioada anterioara infiintarii PFA=ULUI?? Mentionez ca din 2009 incepand sunt studenta, deci in perioada septembrie 2009-martie 2010 eram asigurata. VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: anca27 , utilizator 18:26, 21 Martie 2011
In baza caror documente (ce fel de contracte) ati obtinut veniturile din perioada septembrie 2009 - martie 2010?
Conventie civila (AVON)
Legea 95/2006 (reforma in domeniul sanatatii) - in vigoare in perioada in care ati realizat venituri ca PFI.

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit;

Potrivit Codului Fiscal art. 40 alin. 1 lit. a, impozitul pe venit se aplica, în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, asupra veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

Faptul ca in acea perioada erati studenta, nu va scuteste de aceasta obligatie, asa cum se prevede tot in Legea 95/2006:
Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;


In concluzie, pentru veniturile realizate in perioada septembrie 2009 - martie 2010, erati obligata la plata CASS.

Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Multumesc pentru informatii!
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire si mi-ar fi de mare ajutor un raspuns: in anul 2009 mi-am deschis un pfa pentru a carui activitate mi-am platit contributia la sanatate in procent de 5,5 % atat pe anul 2009 cat si pe anul 2010. Mentionez ca eram la norma de venit. In februarie 2011 mi-am suspendat activitatea si am trecut pe la casa de sanatate in vederea lichidarii contractului cu ei. Mi s-a pus in fata o decize de impunere pentru anul 2009 in care figuram cu o restanta la plata+penalitati deoarece "exista o diferenta de procent" pe care nu am platit-o. Adica ei mi-au calculat cota de contributii de 5,5 % cand de fapt ar fi fost de 6,5 %. Cine a gresit aici? Ce vina am eu ca nu a fost folosit procentul corect, nu am fost instiintata in cursul anului 2010 de o asemenea neconcordanta si mai ales de ce sa platesc penalitati pentru o plata pe care nu stiam ca o am?
Ce pot sa fac? In functie de ce lege se calculeaza aceste procente in ani diferiti? Am vreo sansa daca fac contestatie sau trebuie sa plec capul in fata sistemului si sa scot banii din buzunar datorita neglijentei angajatilor casei de sanatate?
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca contributiile sociale? ramonia ramonia Buna ziua, Imi desfasor activitatea ca psiholog - profesie liberala reglementata prin legea 213/2004! Ma aflu intr-o situatie extrem de ambigua si anume: sunt ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate ipc77 ipc77 pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ? in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de ... (vezi toată discuția)