pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ?
in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de sanatate de aproximativ 3 ani
cum poate plati sa fie si el asigurat ?
exista penalizari pentru cei 3 ani?
orice persoana care realizeaza venituri din activitati independente, este obligata la plata contributiei de sanatate, in cota de 6,5% din venitul net realizat (incepand cu 2010 cota este de 5,5%)
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la art. 28 sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni.
asadar, trebuie sa plateasca contributiile la zi plus majorarile de intarziere, in cuantum de 0,1% pe zi.
Da, este obligatorie aceasta plata si bineinteles ca exista penalizari de intarziere. Persoana in cauza trebuie sa se prezinte la Casa de Asigurari de Sanatate cu actele de autorizare PFA, CIF-ul, precum si declaratiile de venituri depuse la Administratia Financiara de la infiintare si pana in prezent.
Cota de 5,5 este din anul 2009.Pentru fiecare an se va calcula contributia in functie contributia prevazuta de legilatie pentru fiecare an, adaugandu/se accesorii, care de regula sunt mai mari decat creeanta. Calculul se face pe ultimii 5 ani conform codului de procedura fiscala, conform Legii 95, art. 257 coroborat cu Ordinul CNAS nr. 617/2007.
Daca vrea sa se asigure si pentru concedii medicale se mai adauga 0,85%.
dar i cazul in care nu au fost platite aceste contributii , persoana respectiva poate iesi la pensie?sau este obligata la plata acestor contributii?
Problema este ca nu a platit aceste contributii dar acestea nici nu au fost scazute din venitul declarat la administratia financiara , deci a fost platit impozit si pentru aceste asigurari.este o situatie cam ciudata din punctul meu de vedere.
cota de 5,5% este din anul 2010, nu faceti confuzie cu cota de 5,5%, aplicata pentru persoanele salariate in anul 2009.
prevederile art. 7 alin. (2) din Legea nr. 11/2010 d) persoanele care nu sunt salariate dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligate să comunice direct casei de asigurări alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, în vederea stabilirii şi achitării cotei de 5,5%;
in 2009:
Conform art. 1 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2008, pentru anul 2009, cota datorată de angajat, prevăzută la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte la 5,5% începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009.
art. 259, alin (4) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate să comunice direct casei de asigurări alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, în vederea stabilirii şi achitării contribuţiei de 6,5% .
daca aceste contributii nu au fost platite este normal ca ele sa nu constituie cheltuiala deductibila si sa fie scazute din venitul brut obtinut, pentru a se determina venitul net.
in momentul achitarii acestor contributii, acestea vor fi deductibile pentru anul fiscal in care se platesc, chiar daca ele sunt aferente unor ani fiscali anteriori.
plata contributiei de sanatate nu are nici o legatura cu pensia.