avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii la Asigurare de Sanatate pentru asociat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii la Asigurare de Sanatate pentru asociat unic

La subiectul "este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?" din data 24-25 Februarie 2009 s-a raspuns dar in final, persoana a prezentat mult mai clar care era situatia de fapt dar nu s-a mai continuat cu nici un raspuns.
Anul acesta m-am lovit eu de aceeasi problema si nu stiu cum sa procedez, nu ca sa eludez ci ca sa fiu corect si fata de mine si fata de asigurator.
Intrebarea in esenta este:

Daca in cazul meu, ca asociat unic, nu a fost platita contributie fata de asigurarile de sanatate pentru o perioada anterioara de max 5 ani, nu am avut nici o beneficiere din aceasta asigurare, iar acum imi fac contract de angajare cu toate contributiile care vor fi platite prin societate la zi de aici incolo, intru in legalitate sau creanta se treneaza in continuare pana la prescriere?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:10, 4 Februarie 2010
Creeanta se pastreaza pe ultimii 5 ani la care se adauga accesorii conform codului de procedura fiscala.Veti primi somatie de plata acasa, inanite de a incepe procedura de excutare silita.ANAF/ul, prin protocol, a trimis situatia cu veniturile contribuabililor pe ultimii 5 ani la casa de asigurari, sunt verificati in baza de date a casei de asigurari de sanatate, iar pt cei restantieri la contributii..indeferent ca ati beneficiat sau nu in cei 5 ani de asigurari, sunteti pe lista cu debite plus majorari de intarzieri.

Extras din Art.7. din Legea bugetului de stat pe anul 2010.

alin.(2) Pentru anul 2010, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) 5,5% pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art.257 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) 5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, potrivit prevederilor Legii nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5%;
e) pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain;
f) persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la art.257 si la alin.(9) al art.259 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de baza minim brut pe tara.

alin.(3) Cotele prevazute la alin.(2) se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.

[ link extern ]

ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurare medicala silesax silesax am platit asig medicala pentru pers care nu obtine venituri impozabile din 1993 pina in 2002. apoi nu am mai platit dar 3 ani sa adunat datorii(dupa 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate ipc77 ipc77 pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ? in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de ... (vezi toată discuția)
Pfa si cass 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, sunt PFA ( pers autorizata ) in curs de a incheia contract cu casa de sanatate , am CIF de la finante si urmeaza sa depun la Casa de sanatate ... (vezi toată discuția)